Mega-spajanje

T-Mobileu otvoren put za akviziciju vrijednu 26 milijardi dolara, ali postoji uvjet

Objava slobodnog puta za spajanje T-Mobilea i Sprinta, podigla cijene dionica obje tvrtke
Trgovine T-Mobile-a i Sprinta u New Yorku
 Richard Levine / Profimedia, Alamy

Američko Ministarstvo pravosuđa objavilo je u petak uvjete pod kojima će dopustiti spajanje američke tvrtke kćeri njemačkog T-Mobilea i jednog od najvećih pružatelja telekomunikacijskih usluga na tamošnjeg tržištu, korporacije Sprint.

Ako se žele vlasnički povezati i ujediniti poslove, T-Mobile i Sprint, prema rješenju američkog Ministarstva pravosuđa, moraju prodati dio prepaid usluga i televizijsku kompaniju Dish Network Corporation. Prema istome zahtjevu, kompanije koje se namjeravaju vlasnički povezati moraju prepustiti dio biznisa Dishu.

U preuzimanje Sprinta, čija je vrijednost procijenjena na 26,5 milijardi dolara, T-Mobile, u većinskom vlasništvu Deutsche Telekoma koji je kroz suvlasništvo u HT-u prisutan i na našem tržištu, krenuo je u jesen 2017., suočivši se s antimonopolskim odredbama u američkom zakonodavstvu. Naime, preuzimanjem Sprinta T-mobile je postao treći najjači teleoperater u SAD-u s 114 milijuna pretplatnika. AT&T najveći američki telekom ima 156 milijuna pretplatnika, a drugi Verizon 118 milijuna.

Dio američkih saveznih država kojih se najviše tiče sporazum T-Mobilea i Sprinta, a čije su interese u arbitriranju Ministarstva pravosuđa branili uredi državnih odvjetnika, izrazilo je sumnju u scenarij prema kojem će uvjetovana dozvola za spajanje razviti konkurenciju i sniziti cijene telefoniranja i 'surfanja' za potrošače.

Ministarstvo pravosuđa SAD-a, ipak, obrazložilo je 'zeleno svjetlo' za spajanje dvaju teleoperatera uz uvjet prodaje dijela biznisa Dishu, potrebom osiguravanja konkurencije među telekomima u razvijanju napredne 5G mreže.

U proceduru izdavanja dozvole T-Mobileu i Sprintu bila su uključena državna odvjetništva Nebraske, Kansasa, Ohija, Oklahome i Južne Dakote, a Ministarstvo pravosuđa navodi kako je spomenuto rješenje donesene uz suglasnost državnih odvjetništava.

Ugledni portal Bloomberg navodi kako su se pozvanima za dopuštenje namjeravane koncentracije osjetile još neke američke savezne države.

- Skupina državnih odvjetništava, među kojima su i oni iz Kalifornije i New Yorka, pokušava sudskim putem blokirati sporazum Ministarstva pravosuđa s T-Mobileom i Sprintom. Tvrde kako će takav sporazum porezne obveznike godišnje koštati više od četiri milijarde i 500 milijuna dolara godišnje – otkriva Bloomberg.

U svakom slučaju, dio ulagača zacijelo je već profitirao od uvjetovane dozvole spajanju T-Mobilea i Sprinta, jer je dionica T-Mobilea na američkom tržištu kapitala skočila nakon objave spomenutog dopuštenja Ministarstva pravosuđa, za 5,3 posto, dosegnuvši vrijednost od 84 dolara i 17 centi. Porasle su iz istih razloga i dionice Sprinta, i to za 7,1 posto, kao i Disha, za 0,7 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:49