Mega-spajanje

T-Mobileu otvoren put za akviziciju vrijednu 26 milijardi dolara, ali postoji uvjet

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

28.7.2019. u 16:02

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

28.7.2019. u 16:02

T-Mobile and Sprint Nextel cellular phone stores adjoin each other in Herald Square in New York on Tuesday, March 8, 2011. Deutsche Telekom and Sprint Nextel are in talks to combine the two cellular companies in the USA. (© Richard B. Levine), Image: 92846148, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Richard Levine / Profimedia, Alamy

Trgovine T-Mobile-a i Sprinta u New Yorku

Američko Ministarstvo pravosuđa objavilo je u petak uvjete pod kojima će dopustiti spajanje američke tvrtke kćeri njemačkog T-Mobilea i jednog od najvećih pružatelja telekomunikacijskih usluga na tamošnjeg tržištu, korporacije Sprint.

Ako se žele vlasnički povezati i ujediniti poslove, T-Mobile i Sprint, prema rješenju američkog Ministarstva pravosuđa, moraju prodati dio prepaid usluga i televizijsku kompaniju Dish Network Corporation. Prema istome zahtjevu, kompanije koje se namjeravaju vlasnički povezati moraju prepustiti dio biznisa Dishu.

U preuzimanje Sprinta, čija je vrijednost procijenjena na 26,5 milijardi dolara, T-Mobile, u većinskom vlasništvu Deutsche Telekoma koji je kroz suvlasništvo u HT-u prisutan i na našem tržištu, krenuo je u jesen 2017., suočivši se s antimonopolskim odredbama u američkom zakonodavstvu. Naime, preuzimanjem Sprinta T-mobile je postao treći najjači teleoperater u SAD-u s 114 milijuna pretplatnika. AT&T najveći američki telekom ima 156 milijuna pretplatnika, a drugi Verizon 118 milijuna.

Dio američkih saveznih država kojih se najviše tiče sporazum T-Mobilea i Sprinta, a čije su interese u arbitriranju Ministarstva pravosuđa branili uredi državnih odvjetnika, izrazilo je sumnju u scenarij prema kojem će uvjetovana dozvola za spajanje razviti konkurenciju i sniziti cijene telefoniranja i 'surfanja' za potrošače.

Ministarstvo pravosuđa SAD-a, ipak, obrazložilo je 'zeleno svjetlo' za spajanje dvaju teleoperatera uz uvjet prodaje dijela biznisa Dishu, potrebom osiguravanja konkurencije među telekomima u razvijanju napredne 5G mreže.

U proceduru izdavanja dozvole T-Mobileu i Sprintu bila su uključena državna odvjetništva Nebraske, Kansasa, Ohija, Oklahome i Južne Dakote, a Ministarstvo pravosuđa navodi kako je spomenuto rješenje donesene uz suglasnost državnih odvjetništava.

Ugledni portal Bloomberg navodi kako su se pozvanima za dopuštenje namjeravane koncentracije osjetile još neke američke savezne države.

- Skupina državnih odvjetništava, među kojima su i oni iz Kalifornije i New Yorka, pokušava sudskim putem blokirati sporazum Ministarstva pravosuđa s T-Mobileom i Sprintom. Tvrde kako će takav sporazum porezne obveznike godišnje koštati više od četiri milijarde i 500 milijuna dolara godišnje – otkriva Bloomberg.

U svakom slučaju, dio ulagača zacijelo je već profitirao od uvjetovane dozvole spajanju T-Mobilea i Sprinta, jer je dionica T-Mobilea na američkom tržištu kapitala skočila nakon objave spomenutog dopuštenja Ministarstva pravosuđa, za 5,3 posto, dosegnuvši vrijednost od 84 dolara i 17 centi. Porasle su iz istih razloga i dionice Sprinta, i to za 7,1 posto, kao i Disha, za 0,7 posto.