Banke u problemima

Svjetske banke će u sljedećih nekoliko godina podijeliti preko 75.000 otkaza

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

4.12.2019. u 15:51

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

4.12.2019. u 15:51

People walk past a UniCredit bank in downtown Rome, May 10, 2016. REUTERS/Tony Gentile - S1BETDFMWZAA
Tony Gentile / REUTERS

UniCreditova banka

UniCreditova najava ukidanja 8.000 radnih mjesta, piše Bloomberg, premašila je brojku od 75.000 otkaza koliko će banke kroz sljedećih nekoliko godina podijeliti.

Jean Pierre Mustier, izvršni direktor vlasnika Zagrebačke banke, jučer je u sklopu predstavljanja strategije banke za sljedeće četiri godine i najavio ukidanje velikog broja radnih mjesta. Budući da su brojne druge banke najavile isto, ispada da će diljem svijeta 75.700 zaposlenika banaka dobiti otkaz, od kojih je čak 83 posto u Europi.

Te su brojke, navodi Bloomberg, samo naglasile slabost europskih banaka koje posluju u gospodarstvima orijentiranima na izvoz zbog čega su se našle u velikim problemima uslijed trenutnih međunarodnih ekonomskih razmirica. Za razliku od SAD-a, u kojima je vlada svojim programima i podizanjem kamata pomogla bankama da se što prije oporave nakon financijske krize, one europske to još uvijek nisu uspjele te stoga mnoge otpuštaju radnike i prodaju određene dijelove svojih kompanija. U UniCreditu su, naime, najavili da će sljedećim krugom otpuštanja pokriti milijardu eura bruto troškova.

No, na vrhu liste s brojem otkaza našle su se banke u Njemačkoj, čije se bankarsko tržište pokazalo najrascjepkanijim u Europi. Najveći broj otkaza najavila je Deutsche Bank koja se, kako bi se oporavila od velikih investicija, do 2022. planira riješiti 18.000 svojih zaposlenika. Stoga je UniCreditova najava samo šlag na torti tisuće pozicija koje će nestati iz banaka koje pokušavaju biti profitabilne.