Previsoki troškovi

Švedski proizvođač namještaja gasi jedinu tvornicu u Americi: Ukida se 300 radnih mjesta

AUTOR:

OBJAVLJENO:

16.7.2019. u 11:55

AUTOR:

OBJAVLJENO:

16.7.2019. u 11:55

Shoppers push trolleys into Ikea's self service area at the Wembley branch of the Swedish international furniture and home accessories company in west London October 15, 2010. REUTERS/Toby Melville (BRITAIN - Tags: BUSINESS) - GM1E6AG07YV01
Toby Melville / REUTERS

Arhivska fotografija, Ikea u Londonu

Švedski lanac trgovina namještaja IKEA planira krajem godine zatvoriti jedinu tvornicu u SAD-u, ukidajući tako 300 radnih mjesta, budući da im je jeftinije proizvoditi u Europi i potom uvoziti u Sjedinjene Države.

Troškovi sirovina previše su visoki u SAD-u u usporedbi s onima u Europi, što znači i da su cijene "znatno više", poručili su iz kompanije poznate po proizvodima upakiranim u dijelovima u velike kutije ali i po ponekad nerazumljivim uputama za montažu..

- Uložili smo maksimalne napore kako bismo poboljšali i sačuvali konkurentnost tvornice, no troškovni uvjeti, nažalost, nisu na razini koja bi omogućila daljnju proizvodnju u Danvilleu - objasnio je u priopćenju objavljenom prošlog tjedna direktor Bert Eades.

Tvornica u Danvilleu u američkoj saveznoj državi Virginiji otvorena je 2008. godine, a proizvodi drvene police i elemente za spremanje odjeće i kućanskih potrepština namijenjene američkom i kanadskom tržištu

Zatvaranje pogona najavljeno je za prosinac.

- U narednim mjesecima učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo podržali naše suradnike u ovom razdoblju promjena i potrage za novim poslom i mogućnostima za obuku - rekao je Eades.

Iz kompanije poručuju da će surađivati s predstavnicima radnika i američkim agencijama kako bi radnicima pomogli u traženju novog posla.

IKEA ima proizvodne pogone na 24 lokacije u devet zemalja širom svijeta i zapošljava oko 20.000 radnika.