Sklapanje kraja s krajem

Sve veći broj radnika ključnih za opstanak javnog sektora ne može si priuštiti najam stana

AUTOR:

  • Iva Grubiša

OBJAVLJENO:

16.7.2019. u 13:45

AUTOR:

  • Iva Grubiša

OBJAVLJENO:

16.7.2019. u 13:45

A black cab driver helps carry in the shopping at Lonsdale Square in Barnsbury, north London on June 30, 2012. Houses on the square cost upwards of £2 million. In the 1930s the square was very run down and residents used it to grow vegetables. With London bracing itself for thousands of visitors during the Olympics Games, locals will appreciate more than ever the wealth of secret gardens and quiet corners dotted around the city. REUTERS/Olivia Harris (BRITAIN - Tags: SOCIETY TRAVEL CITYSPACE)
Olivia Harris / REUTERS

Stambeni blok u sjevernom Londonu, ilustracija

Nestašica učitelja, medicinskih sestara i tehničara te policijskih službenika. Zvuči kao klasična lokalna priča, no s ovim se problemom suočava i Engleska. Prema pisanju britanskog Guardiana, u Londonu i južnim engleskim regijama, cijene najma nekretnina toliko su skočile da si ih sve više ključnih radnika u javnom sektoru ne može priuštiti.

Postoji hitna potreba da se ojača i poboljša stambena ponuda i to zato što plaće u javnom sektoru nisu održale korak s bujajućim cijenama nekretnina što je za velik broj radnika značilo da sa svojim skromnim primanjima ne mogu sklopiti kraj s krajem, stoji u izvještaju konzultantske kuće PricewaterhouseCoopers (PwC).

Osim što cijene najma rastu u Londonu, značajno su porasle i na jugu, jugoistoku i jugozapadu države što znači i da je postalo preskupo živjeti izvan grada te putovati na posao. Drugim riječima, rješenje kojem su do sad mnogi često pribjegavali, više nije opcija.

Prema PWC-u, prihvatljiva cijena najma nekretnina je ona koja na godišnjoj razini ne prelazi 30 posto radnikovih bruto primanja. Međutim, mnogi zbog rasta cijena, ali ne i plaća u javnom sektoru, moraju izdvajati i znatno veći postotak. Mladi radnici u 20-im godinama u Londonu izdvajaju i više od polovice svojih primanja samo za najam stana. Ne samo da na taj način ne mogu izgurati do kraja mjeseca, već o štednji s kojom bi jednog dana mogli kupiti dom mogu samo sanjati.

Policijski službenici u Londonu u jednoj su od najnezahvalnijih pozicija. Naime, oni su tijekom 2017. i 2018. za stanovanje izdvajali 45 posto svojih primanja. Dodatno, odgajatelji u dječjim vrtićima te učitelji u osnovnim školama kao i medicinske sestre i tehničari za to su morali izdvajati također previsokih 40 posto plaće.

Prema Johnu Hawksworthu, glavnom ekonomistu PwC-a, Škotska i Wales imaju znatno prihvatljivije omjere između plaće i cijene najma, pri čemu se izdvajanje za stanovanje kreće od 15 do 20 posto njihovih primanja. Situacija je po radnike nešto nepovoljnija u Edinburghu i Cardiffu.

- U posljednjih pet godina cjenovna pristupačnost nekretnina za najam srozala se u cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu, a iznos koji se troši na najam porastao je za osam posto. Istovremeno, plaće su rasle vrlo malo te sporijim intenzitetom nego što je bio slučaj prije financijske krize - rekao je Hawksworth za Guardian.

- Ovo neće samo utjecati na društvenu mobilnost, nego će dugoročno oslabiti i nacionalnu produktivnost budući da se ljudi ne mogu preseliti u one dijelove UK-a gdje bi mogli biti najproduktivniji - zaključio je.