Nedostatak ICT stručnjaka

Svaka druga kompanija u EU teško dolazi do stručnjaka iz ICT područja

Zbog masovnog iseljavanja, problem nedostatka ICT stručnjaka u Hrvatskoj je još i teži, pokazuju podaci Eurostata
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Svaka druga tvrtka u EU ima problem u pronalaženju ICT stručnjaka, novi su, zabrinjavajući podaci euro-statističara, koji još jednom potvrđuju koliko su ICT stručnjaci postali "tražena roba" na europskom tržištu rada.

Naime, u 2017. godini devet posto tvrtki u EU zaposlilo je ili pokušalo zaposliti ICT stručnjaka. No, više od polovice poduzeća koji su pokušali zaposliti ICT stručnjaka priznalo je da se suočilo s problemima u njihovu pronalaženju. Preciznije, pet posto tvrtki u EU, od njih ukupno devet posto koje su zapošljavale ICT stručnjake, prijavilo je da se suočava s problemom pri pronalasku stručnjaka iz ICT područja, što čini 53 posto svih tvrtki u EU koje su tražile ICT stručnjake, pokazuju podaci Eurostata.

Pritom najveće probleme u zapošljavanju ICT stručnjaka imaju Češka i Austrija, u kojima se gotovo 80 posto tvrtki koje traže stručnjake iz ICT sektora suočava s problemima u njihovu pronalaženju. Velik problem u popunjavanju ICT mjesta ima i susjedna Slovenija, u kojoj čak 65 posto tvrtki koje traže ICT stručnjake ima problem u pronalaženju tih kadrova.

Iznad prosjeka Unije po problemima u kadroviranju ICT stručnjaka je i Hrvatska. Podaci Eurostata pokazuju da se 2017. godine 57 posto hrvatskih tvrtki koje su tražile stručnjake iz ICT područja suočilo s problemima u njihovu pronalaženju. Nema sumnje da je jedan od glavnih razloga tome masovno iseljavanje Hrvata, koje je zahvatilo i stručnjake iz ICT sektora.

Ne čudi stoga što sve više europskih zemalja pribjegava mjerama kojima želi privući stručnjake iz ICT sektora. Primjer za to je Rumunjska, koja je zaposlene u IT sektoru, kako se često ističe među ICT stručnjacima, oslobodila plaćanja poreza na dohodak. To je vjerojatno i jedan od razloga zbog kojeg je manjak ICT stručnjaka u Rumunjskoj nešto slabije izražen nego u ostatku EU, iako je prisutan i u njoj. Naime, prema podacima Eurostata, 45 posto rumunjskih tvrtki koje su 2017. godine tražile ICT stručnjake iskazalo je problem u nalaženju tih kadrova.

S druge strane, najmanje problema s popunjavanjem radnih mjesta iz ICT sektora u EU ima Španjolska. Podaci Eurostata pokazuju da je tek svaka četvrta španjolska tvrtka koja je 2017. godine tražila ICT stručnjake imala problema u njihovu nalaženju. Slično je i u Portugalu, u kojem nešto više od trećine tvrtki koje traže stručnjake iz ICT područja ima problem u njihovu nalaženju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:38