Mercator smanjuje dug

Supernova: Nakon Hrvatske, sada su postali i najveći lanac šoping centara u Sloveniji

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

15.2.2019. u 13:20

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

15.2.2019. u 13:20

A wheelchair stands next to cashiers at Mercator shopping mall in Ljubljana, January 28, 2014. Having scraped together funds to bail out its banks last month, Slovenia must now sell assets once considered sacrosanct by 2 million Slovenians who, unlike the rest of Eastern Europe, resisted Western capital after the end of the Cold War. Leading local retailer Mercator has been in negotiations since 2011 to be sold to Croatian rival Agrokor. Picture taken January 28, 2014. REUTERS/Srdjan Zivulovic (SLOVENIA - Tags: BUSINESS) - GM1EA1T15JA01
Srdjan Zivulovic / REUTERS

Austrijski lanac šoping centara Supernova proširio je svoju prodajnu mrežu u Sloveniji preuzimanjem deset trgovačkih centara od Mercatora za što je platio 116 milijuna i 600 tisuća eura. Mercator, kako je priopćeno iz te kompanije u većinskom vlasništvu Agrokora, prodajom dijela trgovina pokušava osigurati kapital za smanjenje duga i za investicije u dugoročno održivo poslovanje.

Komentirajući novu akviziciju u Sloveniji, vlasnik Supernove Frank Albert izrazio je uvjerenje kako postignuta kupoprodaja s Mercatorom predstavlja početak suradnje dviju kompanija.

- Ovaj sporazum će osigurati vodeću poziciju na slovenskom tržištu i Supernovoj i Mercatoru. Supernova širi svoj portfelj poznatih trgovačkih centara u slovenskim većim gradovima, dok se Mercator fokusira na svoju osnovnu djelatnost dnevne potrošačke robe – poručio je vlasnik Supernove, koja spomenutom akvizicijom postaja najveći lanac šoping centara s obje strane rijeke Sutle.

U Hrvatskoj, naime, Supernova upravlja s petnaestak trgovačih centara u Zagrebu, Slavonskom Brodu, Koprivnici, Karlovcu, Šibeniku, Sisku, Varaždinu i Zadru, uz značajno širenje u posljednjih godinu i pol dana. Među ostalim, preuzeli su u Zagrebu centar Cvjetni od poduzetnika Tomislava Horvatinčića i Garden Mall u Dubravi.

Deset šoping centara u Sloveniji Supernova je preuzela od Mercatora u najam na 15 godina, s opcijom produljenja na još toliko. Riječ je, među ostalim, o dvama centrima u Kranju, te po jednome u Ljubljani i u Celju.

- Mercator je u pregovorima slijedio dva ključna kriterija, iznos prodajne cijene i iznos najamnine. Novi vlasnik trgovačkih centara također se ugovorom obvezao na obnovu centara – otkrivaju u Mercatoru detalje ugovora s Supernovom. Najavili su i kako će dio novca od ugovora s Austrijancima uložiti u novi distributivno-logistički centar u Ljubljani.

- Potpisivanjem ugovora s Supernovom postavili smo dobar temelj za novi investicijski ciklus kako bi smanjili troškove logistike i pojednostavili i ubrzali nadogradnju radnih procesa – ocijenio je predsjednik Uprave Mercatora Tomislav Čizmić.

Mercator planira prodati još sedam trgovina u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini Srbiji. Supernova je najnovijim akvizicijama, prema raspoloživim procjenama, vrijednost imovine kojom upravlja u Austriji, Slovačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji povećala na ukupni iznos veći od milijardu eura.