Novi početak

Stečaj Petrokemije izbjegnut u zadnji čas: 'Od ovog trenutka ovisimo o našim rezultatima'

Po 150 milijuna kuna dali su PPD i Ina, Janaf je dao 50 milijuna, Plinacro 30, a NEK 70 milijuna kuna
Petrokemija
 Ranko Šuvar / CROPIX

Nakon dokapitalizacije i imenovanja novi predsjednik Uprave Petrokemije Davor Žmegač naznačio je u kojem smjeru planira voditi kompaniju.

- Vlada je osigurala da očistimo prošlost i imamo čvrst temelj za budućnost, da startamo u novih pedeset godina. Međutim, sada poslujemo na čisto tržišnim osnovama. Petrokemija nema više sidro ili uže kojim se drži obale, sada smo na tržištu u potpunoj konkurenciji, od ovog trenutka ovisimo o našim rezultatima. Naši dioničari većinski vlasnici, Ina i PPD, ostali dioničari i država koja je zadržala strateški paket od 26 posto dionica, jer je djelatnost Petrokemije strateška djelatnost, dali su nam alate za borbu na tržištu. Predstoji nam kompletna rekonstrukcija zbog dugotrajnog zaostajanja u investicijama - rekao je Žmegač.

Novi start

Kompanija treba novi start, rekao je, ima izvrsne ljude i izvrstan proizvod.

- Ali, da bismo zadržali i povećali našu proizvodnju te da bi naši dioničari dobili prinos na svoj ulog, moramo se pokrenuti, staviti pred sebe nove ciljeve - upozorio je Žmegač.

Kutinska tvrtka, koju više neće voditi Đuro Popijač, provela je dokapitalizaciju i prikupila 450 milijuna kuna. To je izmijenilo vlasničku strukturu, što se odmah preslikalo i na sastav Nadzornog odbora i Uprave. Ulagači su upisali i uplatili 45 milijuna novih dionica, čime je kompanija prikupila 450 milijuna kuna. Temeljni kapital povećan je na 550,28 milijuna kuna.

Financijsku konstrukciju zatvorili su s po 150 milijuna kuna svježeg kapitala PPD-a i Ine kroz njihovu zajedničku tvrtku Terra mineralna gnojiva (TMG), Janafovih 50 milijuna i Plinacrovih 30 milijuna kuna te participacijom Fonda za dekomisiju Nuklearne elektrane Krško sa 70 milijuna kuna. Mirovinski su fondovi, pak, ulaganje ocijenili kao previše rizično.

Ina i PPD u zajedničkom priopćenju ističu da se na ovaj način izbjegao stečaj hrvatskog proizvođača mineralnih gnojiva.

- Ina se još jednom dokazala kao stabilan i pouzdan partner Petrokemije, cijelog hrvatskog gospodarstva i lokalne zajednice. S partnerima možemo osigurati održiv i tržišno orijentiran razvoj kutinske tvrtke - izjavio je Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine.

Izmjene statuta

Pavao Vujnovac, prvi čovjek Prvog plinarskog društva, podsjetio je da je PPD posljednjih godina značajno doprinosio održanju proizvodnje u Petrokemiji.

- Potpisom ugovora o dokapitalizaciji i provedbom ove transakcije tome smo, usprkos svim teškoćama, ostali dosljedni. Kao hrvatska tvrtka, spremni smo uložiti svoje znanje i kapital u najboljem interesu Petrokemije i Kutine, a time i hrvatskoga gospodarstva kojem je nužan tehnološki i poslovni razvoj - rekao je Vujnovac, uvjeren da u suradnji s partnerima osigurati dugoročnu opstojnost kutinskog proizvođača.

U srijedu se odmah održala i glavna skupština Petrokemije, na kojoj je izmijenjen Statut tvrtke te su izabrani novi članovi Nadzornog odbora - šef Ine Sándor Fasimon, čelnik PPD-a Pavao Vujnovac, savjetnik premijera Tomislav Pokaz, članica Uprave Energije Naturalis Sabina Škrtić, glavni financijski direktor Ine Gabor Horvath te direktor kutinske tvrtke Moslavina Mijo Šepak.

Portret Davora Žmegača, novog predsjednika Uprave

Davor Žmegač (50), bivši gradonačelnik Kutine u dva mandata i dosadašnji član Uprave Petrokemije, od posljednjeg dana listopada ove godine novi je direktor kutinske tvornice, jedinog hrvatskog proizvođača mineralnog gnojiva. U četveročlanoj upravi kojoj je na čelu, još su i Krešimir Rendeli, Goran Pleše i Peter Suba.

Žmegač, svojedobno vrlo uspješan gradonačelnik Kutine, s čime se slažu čak i njegovi kritičari, s najvećom je tvornicom u gradu povezan dugo. Tijekom svojeg mandata borio se za njezin opstanak te se pamti kako su sindikati često isticali da bi baš on trebao biti na čelu kutinskog diva jer poznaje sustav i jer mu je, kao Moslavcu i stanovniku Kutine, stalo da dobro posluje.

Nakon dva mandata na čelu Kutine javno je rekao da se neće kandidirati treći put te da se više neće baviti politikom. Bio je dekan Visoke poslovne škole Libertas, jedne od najvećih i najuglednijih privatnih visokoškolskih institucija u Hrvatskoj s više od 1500 studenata. Prije nego što se počeo baviti politikom, radio je u HŽ-u, bio je pročelnik za gospodarstvo u Kutini, a nakon okončanja gradonačelničkog mandata ovaj diplomirani inženjer prometa završio je drugi poslijediplomski studij - organizacije i menadžmenta na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Na doktorskom studiju priprema disertaciju iz područja regionalne ekonomske politike. Rođen je 21. lipnja 1968. godine u Zagrebu, oženjen je i otac jednog djeteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:23