Crowdfunding kampanje

Startupi sa sjevera traže hrvatske investitore, jedan nudi virtual reality meditaciju

Startupi iz Danske, Norveške, Estonije i Islanda idući tjedan dolaze se predstaviti u Zagrebu
 Facebook

Nekoliko startupa iz Danske, Norveške, Estonije i Islanda dolaze idućeg tjedna u Zagreb predstaviti se pred hrvatskim investitorima, objavio je Funderbeam SEE, tvrtka u suvlasništvu estonske platforme za crowdfunding i Zagrebačke burze.

Kako nam kaže Damir Bićanić, direktor Funderbeam SEE, četiri startupa sa sjevera Europe sudjelovat će na njihovoj prvoj Međunarodnoj investicijskoj prezentaciji u Zagrebu, a pridružit će im se i dva hrvatska startupa, Fresh Island Festival te OmoLab, koji priprema skoru crowdfunding kampanju. OmoLab je laboratorij za vizualnu komunikaciju i, među ostalim, razvija obitelj fontova oblikovanih za osobe s disleksijom i drugim teškoćama čitanja.

Iz Danske pred hrvatske investitore dolazi startup Lendino, jedna od prvih nordijskih platformi preko koje tvrtke mogu uzimati zajmove. Na Funderbeamu im upravo traje kampanja u kojoj traže 300 tisuća eura kapitala, a izazvali su veliki interes i već premašili cilj. Posluju pet godina, a najavljuju da će ove godine početi poslovati s dobiti. I norveški FARA Cycling upravo traži podršku investitora na estonskoj platformi za crowdfunding - bave se konfiguriranjem i prodajom bicikala, a prikupljaju 100 tisuća eura za razvoj biznisa.

Startup FlowVR s Islanda, koji traži 100 tisuća eura i pokreće pak pomalo neobičan biznis - virtual reality servis za meditiranje bilo kada i bilo gdje. Klijentima tako nude platformu s video prizorima islandskih krajolika u 360 stupnjeva, odgovarajuću prateću međunarodnu glazbu i šest načina vođene meditacije. Usluge nude korporacijama, a trenutno vode pilot-projekte na Islandu, u Švedskoj i Norveškoj. Meditacijsko tržište, kako ga oni opisuju, trebalo bi u idućih nekoliko godina u svijetu narasti na dvije milijarde dolara, a FlowVR želi biti među vodećima u pružanju tih usluga korporacijama. Bit će zanimljivo vidjeti reakciju hhrvatskih investitora na takvu ponudu. Dosad se za zagrebačju prezetntaciju prijavilo, kaže Bićanić, 60-ak sudionika iz Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:37