Business Outlook 2020.

Spremni omogućiti gigabitno društvo

20 godina inovacija A1 HrvatskA, koji želi pružiti najbolje korisničko iskustvo klijentima
Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave A1 Hrvatske
 Bruno Konjević / CROPIX

A1 Hrvatska ove je godine proslavio 20 godina poslovanja na domaćem tržištu, na koje je od 1999. donio brojne inovacije i tako značajno pridonio razvoju i napretku hrvatskih telekomunikacija. Prvi su, primjerice, uveli mobilnu uslugu na bonove, plaćanje parkinga SMS porukom te međunarodni video poziv, a i nakon 20 godina kompanija nastavlja s ulaganjima u infrastrukturu Lijepe naše. Danas je A1 mrežom pokriveno 99 posto populacije, od čega je čak 98 posto pokriveno 4G mrežom, koju su ove godine nadogradili te povećali kapacitete i maksimalnu brzinu surfanja.

Usto, kupnjom B.neta 2011., kada je to bila najveća akvizicija na domaćem telekomunikacijskom tržištu, tvrtka je iz mobilnog prerasla u konvergentnog operatera koji nudi i fiksnu telefoniju, širokopojasni pristup internetu te televizijske usluge. A1 Hrvatska danas raspolaže s ukupno 13.000 kilometara gradske i međugradske optičke mreže te pokriva 530.000 kućanstava u više od 50 gradova superbrzim internetom do 500 Mbps u komercijalnoj upotrebi. Idućih godina planira pokriti ukupno 700.000 kućanstava optičkom mrežom. Upravo ti podaci dokaz su da ova telekomunikacijska kompanija prati svjetske trendove.

Mreže nove generacije

U skladu s time, A1 Hrvatska danas je fokusiran na razvoj najmodernije infrastrukture, optičku mrežu i 5G tehnologiju, u što tijekom sljedeće tri do četiri godine planira investirati oko 500 milijuna eura. Sama izgradnja i unapređenje infrastrukture za 5G traje već nekoliko godina, a u tijeku je, kako tvrde u A1, priprema opreme i cijele arhitekture mreže koja se mora prilagoditi kako bi se postigle velike brzine i niske latencije.

Da su na više nego dobrom putu da to i ostvare, jasno je pokazala demonstracija 5G brzine u živoj mreži koju je A1, kako naglašavaju u kompaniji, održao prvi u Hrvatskoj. Ona je, naime, ostvarena u stvarnim uvjetima na postojećoj mreži u zagrebačkom kampusu tvrtke, a osim brzine preuzimanja veće od 1 Gbps, demonstracijom je zabilježena i rekordno niska latencija, od samo šest milisekundi. Riječ je o, pojasnio je taj teleoperater, više nego upola manjoj latenciji u odnosu na onu u 4G+/LTE mreži, što otvara sasvim nove mogućnosti svim zaljubljenicima u online i cloud gaming te virtualnu i proširenu stvarnost. To je kompanija, između ostalog, pokazala na ovogodišnjem Reboot InfoGameru. Finale u mobilnim igrama A1 Adria Lige prvi je put u regiji i među prvima na svijetu odigrano na 5G mreži. I posjetitelji su se mogli uvjeriti u prednosti koje donosi nova tehnologija na mobilnim uređajima i u virtualnoj stvarnosti.

Ekskluzivan sadržaj

Osim toga, A1 Hrvatska jedini korisnicima pruža mogućnost gledanja sadržaja PlanetSporta. Kako doznajemo, studio tog programa najsuvremeniji je virtualni studio u regiji, koji je prvi na tržištu uveo tehnologiju proširene stvarnosti i time gledateljima omogućio najbolji mogući doživljaj praćenja nogometnih utakmica. PlanetSport donosi izravne prijenose najgledanijeg klupskog nogometnog natjecanja na svijetu, UEFA Lige prvaka, 120 utakmica uživo u HD kvaliteti. Dodatno, kako su nam se pohvalili u kompaniji, A1 Hrvatska nositelj je prava Lige prvaka i za sljedeću godinu.

Najbolja mobilna i fiksna mreža

Sve navedeno samo je dio strategije kompanije da postigne svoj konačan cilj, a to je najbolje korisničko iskustvo. Certifikat P3 Best in Test za najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj, koji su ove godine već šesti put osvojili, dokaz je da u svojim planovima i uspijevaju. Neovisno međunarodno istraživanje P3 provedeno je u najvećim hrvatskim gradovima, naseljima i prometnicama te prikupljanjem podataka o kvaliteti usluge od samih korisnika diljem Hrvatske, pri čemu je A1 Hrvatska zabilježila najbolji rezultat. Time su, ističu u kompaniji, prepoznati kao pružatelj najbolje konvergentne usluge na domaćem tržištu s najboljom mobilnom mrežom te fiksnom mrežom s najvećim brzinama preuzimanja sadržaja s interneta i minimalnom latencijom.

Na 4G Advanced Pro mreži brzina je povećana sa 750 megabita na čak 1,35 gigabita u sekundi. Usporedbe radi, to znači da korisnici A1 mreže videosadržaj od 10 GB mogu preuzeti u samo jednoj minuti. To je, kako tvrde, samo nastavak implementacije 5G funkcionalnosti na 4G mreži.

A1 Hrvatska prijavio se na poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te je, kako su nam kazali, u prvom koraku dobio tri klastera čije područje obuhvaća oko 45.000 poslovnih, javnih i stambenih objekata. U tim područjima, doznajemo, namjerava izgraditi pristupne mreže sljedeće generacije koristeći pri tome najmodernije tehnologije.

Uz to, A1 Hrvatska prvi je i jedini pružatelj NB IoT (Narrowband Internet of Things) tehnologije, odnosno mreže koja je dostupna na području cijele Hrvatske, a koja velikom broju uređaja omogućava slanje potrebnih informacija s lokacija na kojima standardni mobilni signal nema prodornost, poput podzemnih garaža, šahtova i podruma. A1 NB IoT mrežu, pojasnili su nam u kompaniji, karakteriziraju brza implementacija, velika količina uređaja na malom prostoru, pouzdanost i kvaliteta, kao i niska potrošnja baterije koja osigurava dugu autonomiju, od 10 do 15 godina. Uz pomoć te je tehnologije, ispričali su nam, u Vukovaru omogućen sustav pametnog parkiranja, čiji korisnici mogu aplikacijom A1 Smart Parking dobiti informacije o raspoloživim parkirnim mjestima te upute kako do njega doći uz mogućnost spremanja lokacije parkiranog vozila. Upravo se A1 NB IoT mreža uspješno koristi i za daljinsko očitavanje i komunikaciju sa sustavom za gospodarenje energijom u pet osnovnih škola u Karlovcu, u sklopu projekta Europske unije ENERGY@SCHOOL. Tom su prilikom ugrađena pametna brojila, detektori i ostala oprema za praćenje energetskih podataka u realnom vremenu. Projekt ENERGY@SCHOOL za cilj ima povećati mogućnost javnog sektora za poboljšanje energetske učinkovitosti, korištenje obnovljivih izvora energije i smanjenje emisija ugljičnog dioksida u 42 škole u srednjoj Europi.

- A1 Hrvatska ostaje snažan igrač i izazivač na domaćem telekomunikacijskom i digitalnom tržištu. Ove godine predstavili smo LTE Advanced Pro mobilnu mrežu s brzinama do 1,35 Gbps, prvu NB IoT mrežu s nacionalnom pokrivenošću te time omogućili razvoj IoT poslovnih modela. Također, uspješno smo demonstrirali 5G na mobilnim uređajima kao prvi operator u Hrvatskoj. Neovisno P3 testiranje potvrdilo je da je A1 najbolja mobilna i fiksna mreža u Hrvatskoj, što nas je dodatno motiviralo da s jednakom predanošću nastavimo i dalje. Pozitivna investicijska klima otvorit će mogućnost bržoj implementaciji mreža nove generacije i razvoju Hrvatske kao modernog digitalnog društva. Odlučni smo biti partner u ovim ključnim procesima - rekao nam je Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave tvrtke A1 Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:17