Dobre vijesti

Sporazum država zapadnog Balkana o telefoniranju u primjeni: Roaming jeftiniji 30 posto

Minuta razgovora u međudržavnom prometu na zapadnome Balkanu ne bi smjela biti skuplja od 19 centa
Telefonski razgovor, ilustracija
 Goran Mehkek / CROPIX

Od sutra bi roaming u telefoniranju između Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije trebao biti jeftiniji i do 30 posto. Pojeftinjenje se očekuje na temelju sporazuma koji su spomenute države sklopile u travnju ove godine, s ciljem da, kako je dogovoreno, od 1.7.2021. roaming bude potpuno uklonjen.

Prema podacima koje su mediji u Srbiji dobili u tamošnjem Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, nakon stupanja na snagu spomenutoga sporazuma balkanskih zemalja, minuta razgovora u međudržavnom prometu ne bi smjela biti skuplja od 22 dinara ili 19 centa, poruka ne smije koštati više od sedam dinara ili 0,6 centa a maksimalna cijena prijenosa podataka ograničena je na 21 dinar ili 18 centi po megabajtu.

- Telefoniranje u roamingu je u našoj regiji i dalje skupo posebno ako se usporedimo s Europskom unijom koja je od srpnja 2017. godine potpuno ukinula roaming. Svi oni koji imaju sim karticu neke od zemalja Europske unije svoje pakete mogu koristiti na teritoriju EU na isti način kao i u nacionalnom prometu - komentira najave o pojeftinjenju roaminga na Balkanu beogradski dnevnik Politika.

Dio medija u Srbiji, s druge strane, izrazio je oprez oko najavljenoga pojeftinjenja temeljem spomenutoga sporazuma jer, kako ističu, teleoperateri još nisu izašli s novim cijenicima. Telekomunikacijske kompanije u susjednoj državi najavile su da će primijeniti spomenuti sporazum i s novim cijenama upoznati korisnike na vrijeme.

U zemljama zapadnog Balkana ovim povodom izraženo je očekivanje da bi ih Europska unija, kao kandidatkinje za ulazak u Uniju, mogla uključiti u svoj sustav bez roaminga i prije stjecanja punopravnog članstva. Naime, prema tumačenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije EU može donijeti odluku o ulasku zemlje kandidatkinje u jedinstveno digitalno tržište, što uključuje i režim telefoniranja bez roaminga, i prije ulaska te države u punopravno članstvo Unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:53