Lideri na Jadranu

Slovenska luka Koper obnovila ugovor s Daimlerom o pretovaru automobila

AUTOR:

OBJAVLJENO:

15.5.2019. u 15:11

AUTOR:

OBJAVLJENO:

15.5.2019. u 15:11

Kopar, 310112.
Luka Koper najjaca je Jadranska luka za transport automobila. Na terminalu za automobile radi posebno obucena grupa vozaca zaduzenih za iskrcaj automobila koji se smjestaju na ogradjena i osvjetljena parkiralista osigurana sustavom kamera. Postoji i garaza za prihvat automobila te dva zeljeznicka kolosijeka. Na slici: iskrcaj automobila s kamiona.
Foto: Tea Cimas / Cropix
Tea Cimaš / CROPIX

Uprava slovenske luke Koper objavila je da je i po treći put pobijedila na natječaju koji je raspisao Daimler pa će se iz Kopra i dalje na Bliski istok i Aziju transportirati Mercedesi i druga prestižna vozila tog njemačkog proizvođača.

Prvi ugovor s Daimlerom Luka Koper je dobila 2015. godine, no uvjet za njegovo produženje bila su jamstva da će u luci graditi garažnu kuću za 6000 automobila, što zahtijevaju i drugi europski partneri koji preko Kopra izvoze automobile na prekomorske destinacije. Dosadašnja tri raspisana natječaja za odabir graditelja garaže poništavala je slovenska državna revizija.

Gradnja velike garaže jedan je od prioriteta u poslovnim planovima slovenske luke, koja je za tu namjenu rezervirala više od 20 milijuna eura, a druga važna investicija su i novi privezi za pristajanje velikih brodova za prijevoz automobila.

Daimler je suradnju s Lukom Koper produžio jer je zadovoljan do sada pruženim uslugama te našim iskustvom u pretovaru i skladištenju tako osjetljive robe poput automobila, a suradnju ćemo nadograditi dodatnim uslugama, priopćila je lučka uprava, prenose slovenski mediji.

Ovih je dana Luka Koper potpisala ugovor s tvrtkom Adriaing za gradnju novog priveza u trećem lučkom bazenu, a vrijednost investicije je 6,4 milijuna eura.

Kontejnerski prijevoz i prijevoz automobila među glavnim su poslovima slovenske luke koja je lani pretovarila 754.000 vozila, čime se svrstava među najveće automobilske terminale u Sredozemlju, pa i Europi.

Idućih godina, najavljuju u Luci Koper,  u dodatne kapacitete za jačanje pretovara automobila namjeravaju investirati oko 40 milijuna eura.