Pogrešni trenutak

Saudijci prodali svoje dionice u Tesli taman prije epskog rasta i tako izgubili 7,3 mlrd.$

Državni investicijski fond Saudijske Arabije s preko 8,2 milijuna Teslinih dionica bio je jedan od pet najvećih dioničara kompanije
Elon Musk, glavni izvršni direktor Tesle
 STR / AFP

Neposredno prije nego što je cijena Teslinih dionica počela strelovito rasti, državni investicijski fond Saudijske Arabije prodao je gotovo sav svoj udjel u toj kompaniji i tako ostao bez 7,3 milijardi dolara.

Krajem godine, naime, Saudi Arabia Public Investment Fund u svojem je vlasništvu imao svega 39.151 Teslinu dionicu, dok je samo mjesec dana ranije s preko 8,2 milijuna dionica bio jedan od pet najvećih dioničara kompanije. No, prije nego što je proizvođač električnih automobila doživio epski rast vrijednosti svojih dionica, koji su omogućili bolji od očekivanih poslovnih rezultata te proizvodnja novog modela električnog vozila, Model Y-a, fond je odlučio prodati većinu svog udjela u tom gigantu.

Budući da je trenutna cijena Tesline dionice otprilike 887 dolara, to bi značilo da bi saudijski fond, da nije prodao svoj udjel u tvrtki, sada imao preko 7,3 milijardi dolara vrijednosti kompanije. Umjesto tog iznosa, s tek 39.151 dionicom, investicijski se fond može pohvaliti s nešto više od 34,7 milijuna dolara.

Kako piše Bloomberg, Saudijci su odlučili uložiti u Teslu kada je Elon Musk razmišljao o privatizaciji svoje kompanije, odnosno o odlasku Tesle s burze prije otprilike godinu i pol. Nakon što je njihov državni fond uložio oko dvije milijarde u kompaniju, ekscentrični je milijarder na svom Twitteru objavio kako ima dovoljno sredstva za otkup dionica. Dodatno, Musk je i na svom blogu opisao pregovore s fondom i iskoristio ih kao opravdanje za svoje tvrdnje da će privatizirati Teslu. To je, očekivano, uznemirilo Saudijce koji nisu htjeli da javnost bude upoznata s njihovom ulogom u američkom divu i odonda razmišljaju o prodaji svog udjela u kompaniji, a kako piše Bloomberg, odluku su donijeli u potpuno pogrešnom trenutku.

Samo ove godine Tesline dionice skočile su nevjerojatnih 112 posto čime taj proizvođač električnih automobila ima tržišnu vrijednost veću nego što velikani poput General Motorsa, Fiat Chryslera i Volkswagena imaju zajedno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:20