Ferenc Horváth

'Rijeka će postati vrhunska europska rafinerija, investicija je vrijedna 4 milijarde kuna'

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

11.6.2019. u 10:46

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

11.6.2019. u 10:46

rijeka, 020207
- ina rafinerija rijeka d.d. - rafinerija mlaka, pogled odozgo
foto tea cimas
Tea Cimaš / Hanza Media

Rafinerija nafte Rijeka

Energetska industrija jedna je od globalno najznačajnijih sektora gospodarstva kako u svijetu tako i u Hrvatskom. Ina, koja posluje u sklopu Mol grupe, tradicionalno zauzima prvo mjesto po ostvarenom prihodu u Hrvatskoj, no kakva je perspektiva naftne i petrokemijske industrije kod nas i budućnost rafinerija za Poslovni dnevnik govorio je Ferenc Horváth, izvršni potpredsjednik MOL Grupe za Rafinerije i marketing.

Horváth je u razgovoru između ostalog predstavio i program INA R&M Novi smjer 2023. koji uključuje koncentraciju prerade sirove nafte u Rafineriji nafte Rijeka i transformaciju Rafinerije nafte Sisak u industrijski centar. To bi značilo da će Sisak ostati vrijedan dio Ine te će kompanija nastaviti s poslovnim aktivnostima na lokaciji Što se pak riječke rafinerije tiče, Horváth je dodao kako je ona je vrlo važan dio Ine i MOL-a, a postrojenje za obradu teških ostataka (DCU) unaprijedit će je do razine vrhunske europske rafinerije.

MOL

Ferenc Horváth, izvršni potpredsjednik MOL Grupe za Rafinerije i marketing

Prema njegovim riječima tu se radi o investiciji vrijednoj 4 milijarde kuna, a postrojenje bi trebalo biti pušteno u rad 2023. godine.