Ceh ribara

Ribari do Vlade traže bolje uvjete poslovanja i jasnija pravila igre

AUTOR:

OBJAVLJENO:

7.10.2018. u 11:52

AUTOR:

OBJAVLJENO:

7.10.2018. u 11:52

Komiza, 041213.
Zimske razglednice naseg najstarijeg ribarskog mjesta ciji su ribari od davnina ribarili i trgovali ribom diljem Jadrana.
Na fotografiji: Ribari prebiru mreze u komiskom portu. Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
Bozidar Vukicevic / HANZA MEDIA

Hrvatski ribari uputili su popis svojih zahtjeva Vladi, u kojima, među ostalim, traže da im se olakša poslovanje.

Zahtjevi su definirani na 23. susretu ribara, koji je 5. i 6. listopada održan u Rabu, izvijestila je Hrvatska obrtnička komora (HOK). Domaćin skupa bila je Obrtnička komora Primorsko-goranske županije, a pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede. Skupu je, kako je priopćeno, prisustvovao i Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede.

Zaključke Susreta ribara će Ceh za ribarstvo i akvakulturu uputiti nadležnim institucijama, stoji u priopćenju HOK-a. U tim zaključcima hrvatski ribari traže da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture definira iskrcajna mjesta, kao i da Vlada donese odluku o proglašenju iskrcajnih mjesta za ribarska plovila. Nadalje, od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture traže da im smanji obujam obveza i troškova za ribarska plovila, a žele i da se pronađe rješenje za smanjenje troškova pogonskog goriva za ribarska plovila. Od države se traži i nastavak započetih aktivnosti vezanih uz problem predacije na uzgajalištima školjaka, te se podržava nastavak provedbenih mjera u plivaričarskom i koćarskom ribolovu, a s ciljem zaštite morskih resursa, navodi se u priopćenju HOK-a.

Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a, istakao je, pak, kako je Ceh za ribarstvo i akvakulturu jedan od najaktivnijih cehova pri HOK-u. Njegovi članovi svojim konkretnim zahtjevima ujedinjeno kucaju na vrata nadležni institucija i postižu rezultate, ocijenio je Ranogajec.

- Želimo da ribari mogu pošteno živjeti od svoga rada, da Jadran ostane najbogatije europsko more i da naši potrošači imaju svježu domaću ribu u ribarnicama - poručio je Tolušić ribarima.

Sljedeći, 24. susret ribara, održat će se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, zaključuje se u priopćenju HOK-a.