Nova obaveza za Braću Pivac

Regulator Republike Srpske u BiH naložio Krašu i Braći Pivac javnu ponudu za Miru

Regulator navodi kako Kraš i Braća Pivac mogu datii zajedničku ponudu za preuzimanje Mire
Pogon Kraša i Ivicia Pivac u krugu
 Marko Todorov / Ivo Ravlić / Hanza Media

Komisija za vrijednosne papire Republike Srpske naložila je jučer Krašu i Mesnoj industriji Braća Pivac objavljivanje javne ponude za otkup preostalih dionica tvornice Mira iz Prijedora u kojoj Kraš ima oko 76 posto vlasništva.

Svoj zahtjev za objavljivanje javne ponude Kraša i Mesne industrije Pivac o otkupu dionica Mire, Komisija za vrijednosne papire RS-a obrazložila je stjecanjem većinskog vlasništva MI Pivac u Krašu krajem prošle godine.

- Utvrdili smo da Mesna industrija Braća Pivac kontrolira tvrtku Kraš u smislu Zakona o preuzimanja dioničkih društava. Stjecanjem kontrole nad društvom Kraš, MI Pivac je posredno, putem društva Kraš stekla 76,09 posto vlasništva u društvu Mira d.d. te je za MI Braća Pivac nastupila obveza objavljivanja ponude za preuzimanje Mire d.d. – navodi se u spomenutome rješenju regulatora RS-a u BiH.

Regulator RS-a navodi kako Kraš I Braća Pivac mogu objaviti zajedničku ponudu za preuzimanje preostalih dionica Mire, a može to učiniti i samo jedna od tvrtki. U roku 15 dana od primitka spomenutoga rješenja Kraš i Braća Pivac moraju Komisiji uputiti zahtjev za odobrenje objavljivanja javne ponude, o rješavanju kojeg ovisi objavljivanje same ponude.

Na spomenutu odluku regulatora RS-a nema žalbe, već Kraš i Braća Pivac, prema tumačenju regulatora, mogu pokrenuti upravni spor pred Općinskim sudom u Banja Luci.

Kraš je oko 75 posto vlasništva u Miri kupio 2003. u javnoj ponudi koju je dao dioničarima prijedorske tvrtke. Nakon toga Kraš je kupovao manje udjele u Miri, no nije, prema tumačenju regulatora RS-a, došao u obvezu davanja nove javne ponude sve do dok i sam nije promijenio većinskog vlasnika.

Dionicama Mire u posljednje vrijeme trguje se po cijeni manjoj od nominale koja iznosi konvertibilnu marku, odnosno tri kune i osamdeset lipa. Mali dioničari s najvećim paketom dionica Mire su mirovinski i državni fondovi RS-a.

Ako uslijedi javna ponuda Kraša i Braće Pivac za Miru, u otkupu bi se moglo naći oko četiri milijuna i 400 tisuća dionica Mire. U slučaju da svi mali dioničari odluče prodati dionice Mire, Kraš i MI Pivac mogli bi iskeširati oko 15 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:03