Umiruje javnost

Regionalni 'kralj WC-papira': Ljudi, ne stvarajte zalihe, bit će dovoljno rola za sve'

AUTOR:

  • Zoran Šagolj

OBJAVLJENO:

18.3.2020. u 15:07

AUTOR:

  • Zoran Šagolj

OBJAVLJENO:

18.3.2020. u 15:07

Grude, BiH, 300119.
Petar Corluka, vlasnik tvornice Violeta, prosirio je dio tvornice. Foto: Branimir Boban / CROPIX
Branimir Boban / CROPIX

Petar Ćorluka

Kada je prije dva desetljeća ulazio u biznis, Petar Ćorluka, hrvatski, ali i regionalni 'kralj WC-papira', nije mogao ni naslutiti da će doći dan kada će se kupci po dućanima doslovno otimati za proizvode što izlaze i iz njegovih pogona.

- A, što da vam kažem?! - prokomentirao je uz diskretan smijeh vlasnik 'Violete', očito ni sam ne vjerujući prizorima iz ove krizne svakodnevice.

Danas Ćorluka zapošljava preko tisuću ljudi u pogonima u Grudama i Svetoj Heleni kod Zagreba i svoje higijenske potrepštine izvozi u 20 zemalja.

- Kod nas je situacija redovita. To znači da radimo u tri smjene, kao što smo i do sada. Nikakva panika, izvanredna situacija ili bilo što slično zbog koronavirusa – kaže smireno.

U istom tonu šalje poruku i kupcima:

- Police se normalno pune i prazne. Ako je u nekom trenutku nešto i nestalo, već idući dan je stiglo u trgovine. To je, znači, bilo trenutačno. Postoje problemi s logistikom, prijevozom, ali ne bitni da bi prekinuli lance opskrbe. Ako se mene pita, kupci trebaju imati zalihu za nekih sedam dana, od toga ništa više.

Ipak, u konzultacijama sa svojim prvim suradnicima donio je odluku da se izvoz u ovome trenutku ograniči samo na zemlje regije.

- To je naš primarni teren i to ostali shvaćaju. Situacija je takva. Čim se ovo smiri, mi se i na ostala tržišta vraćamo punom snagom – veli.

Ako ništa drugo, reći će, pandemija je ukazala na sav mogući značaj domaće proizvodnje.

- Ne treba vam velika analiza da shvatite da su najsigurnije u opskrbi svime i svačime one države koje imaju pogone na svom teritoriju. Vidite, osim toga, da se nitko ne buni na odluke da se prvo opskrbe domaće trgovine i kupci, a drugima što preostane. Kada već govorite o toalet papiru, pa jedini su probleme u opskrbi imali neki strani trgovački lanci. Nadam se da će to sami, kao i oni koji odlučuju o nacionalnoj ekonomiji, sada shvatiti – komentirao nam je Ćorluka.

Sve da se u jednom trenutku i blokira uvoz sirovine, on kaže da njegovi pogoni u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini mogu bez stajanja i većih problema nastaviti proizvoditi idućih mjesec dana, prenosi Slobodna Dalmacija.

- Vrlo je izvjesno, čak sam siguran da do toga neće doći, ali mi smo spremni i na takav radikalan scenarij. Nama je u dolasku brod s repromaterijalom iz Indonezije. Prvo će pristati u Ploče, a onda u Rijeku. Naši su pogoni, kao i skladišta uvezani, pa ako nešto nedostaje u jednom, lako se prebaci u drugo – Ćorlukina je poruka.

Iako su neki u proizvodnji zaštitnih maski vidjeli iznenadnu poslovnu priliku, 'Violeta' neće ući u taj segment. Nije da ne bi mogli, ali...

- Mi nikada ne reagiramo ad-hoc. Imamo svoje planove, tržišta i radimo ono što najbolje znamo. Svaki novi proizvod traži ispitivanja, razvoj, testiranja, registraciju... Mi smo preozbiljni da bi improvizirali – odgovara na naše pitanje.

I za kraj, Petar Ćorluka još jednom poručuje:

- Kad već zovete iz Dalmacije, reći ću vam da su vaši potrošači najsigurniji što se tiče opskrbe svim našim proizvodima. Zato neka ne gomilaju zalihe, jer zato stvarno nema potrebe!