Usporavanje rasta

PwC: Francuska i Indija po gospodarskoj će snazi preteći Veliku Britaniju

Gospodarski rast u Indiji se zahuktao, a pred Ujendinjenim Kraljevstvom je neizvjestan Brexit, ocjenjuju u PwC-u.
Pad cijena dionica na Wall Streetu
 Profimedia, UPI

U ovoj se godini očekuje usporavanje gospodarskog rasta u svijetu, prognozira se u novim prognozama PwC-a Global Economy Watch.

Usporavanje gospodarske ekspanzije posebno se očekuje u članicama G7, grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta. Tako stručnjaci PwC-a očekuju da će američko gospodarstvo u ovoj godini rasti po stopi od 2,3 posto, dok je lani, prema procjenama, raslo 2,8 posto. Sporiji rast najveće svjetske ekonomije bit će posljedica postupnog smanjenja učinaka fiskalnih poticaja administracije Donalda Trumpa, viših kamatnih stopa koje će usporiti osobnu potrošnju i jakog dolara, koji će biti prepreka većem rastu američkog izvoza, navodi se u prognozama.

No, sporiji gospodarski rast očekuje se i u Kini. Jedan od razloga za to su carine koje je Washington uveo na niz kineskih proizvoda, ističe se u prognozama PwC-a.

Ukupna gospodarska slika svijeta u 2019. godini u velikoj će mjeri ovisiti i o Brexitu, odnosno o uvjetima pod kojima će Ujedinjeno Kraljevstvo napustiti EU. Tako u PwC-u očekuju da se, primjerice, dogovoreni Brexit ne bi značajnije trebao odraziti na nezaposlenost u Velikoj Britaniji, no upozoravaju da bi Brexit bez dogovora s Bruxellesom mogao dovesti do primjetnog rasta nezaposlenosti na Otoku.

Kakva god na kraju bila putanja Brexita, Velika Britanija će, po svemu sudeći, pasti na ljestvici najvećih svjetskih gospodarstava. Vrlo je izgledno, naime, da će Indija i Francuska u ovoj godini preteći Ujedinjeno Kraljevstvo po veličini bruto domaćeg proizvoda (BDP), te tako Veliku Britaniju "pomaknuti" s petog na sedmo mjesto na svjetskoj rang-listi.

"Dok su se Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska, zahvaljujući sličnim razinama razvoja i otprilike jednakom broju stanovnika, redovito izmjenjivale na istom mjesto na ljestvici, uspinjanje Indije na ljestvici vrlo će vjerojatno biti trajno. PwC u 2019. godini predviđa rast realnog BDP-a od 1,6 posto u Ujedinjenom Kraljevstvu, 1,7 posto u Francuskoj a 7,6 posto u Indiji", ocjenjuje se u novom Global Economic Watchu.

"Gospodarstva Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske naizmjenično su nadmašivala jedno drugo, ali jedva primjetan rast u Ujedinjenom Kraljevstvu u 2018. godini i ponovno u 2019., vrlo vjerojatno će donijeti prevagu u korist Francuske. Pri tome je bitan čimbenik i relativna snaga eura u odnosu na funtu", poručio je Mike Jakeman, viši ekonomist PwC-a.

U svakom slučaju, ova bi godina, ocjenjuju u PwC-u, trebala donijeti sporiju dinamiku rasta svjetskoga gospodarstva u odnosu na onu kakvu je svjetska ekonomija imala od kraja 2016. do početka prošle godine. Unatoč tome, očekuje se daljnji pad nezaposlenosti, čak i ako dođe do usporavanja otvaranja novih radnih mjesta. U PwC-u tako očekuju da će u 2019. nezaposlenost u SAD-u i Njemačkoj pasti. Sve to će stvoriti dodatni pritisak na poslodavce, koji će morati povećavati plaće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:17