Ambiciozan plan

Putinova investicijska "šestoljetka": Želi uložiti 400 milijardi dolara u ekonomiju

AUTOR:

  • Marina Klepo

OBJAVLJENO:

6.6.2019. u 18:13

AUTOR:

  • Marina Klepo

OBJAVLJENO:

6.6.2019. u 18:13

Profimedia, Alamy, Sputnik

Središnja banka Rusije, Vladimir Putin i ilustracija trezora punog zlata

U nastojanju da oživi ekonomiju koja već godinama stagnira ili pada, ruski predsjednik Vladimir Putin osmislio je šestogodišnji investicijski plan vrijedan 400 milijardi dolara, a investitorima će ga prezentirati idući tjedan na konferenciji u Sankt Peterburgu.

Plan uključuje brojne sektore, od popularne gradnje cesta i aerodroma do doista kreativnih područja kao što je ulaganje u klavire i klizališta. Kako navodi The New York Times, Putin poziva Rusiju da kupi 900 klavira i sagradi 50 pokrivenih klizališta. Također, zamisao je da ruski znanstvenici do 2024. godine objave 200 članaka u vodećim časopisima na temu genetike.

Kritičari smatraju da takav plan predstavlja korak unatrag jer povećava ulogu države u procesu odlučivanja, što neizbježno asocira na ekonomski model iz vremena Sovjetskog Saveza. No, ruski ministar ekonomije Maksim S. Oreškin odbacio je takve usporedbe, ističući da su nove mjere inovativne i predstavljaju dobru politiku.

- Postavili smo vrlo ambiciozne ciljeve. Ekonomski rast samo je jedan od njih. Planiramo i mnoge druge mjere koje će izravno utjecati na kvalitetu života ljudi - rekao je Oreškin.

Prije nekoliko mjeseci i ruski biznismeni su pozvani da slijede državu i povećaju kapitalne investicije. Ambiciozni ruski investicijski plan, pretpostavlja se, ujedno je nužni odgovor na američke i europske sankcije. Plan bi trebao podići raspoloženje u društvu, prepoloviti siromaštvo i povećati životni vijek sa 73 na 78 godina.

Stimulativne mjere, očekuje se, ubrzat će godišnji rast BDP-a na 3,1 posto do 2021. godine. Razgovori u Sankt Peterburgu s izvršnim direktorima kompanija i menadžerima fondova trebali bi donijeti konkretne smjerove tih razvojnih nacionalnih projekata.

Rusija je zapala u ekonomske teškoće u vrijeme financijske krize kada su cijene nafte snažno pale, a dodatno pogoršanje uvjeta donijele su sankcije uvedene nakon rata s Ukrajinom 2014. godine. Upravo kako bi se zaštitila od novih udara, zemlja je osnovala fond u koji sprema rezerve od prodaje nafte. Uveden je zakon prema kojemu u slučaju da je nafta skuplja od 40 dolara po barelu, porezi na ostvarene prihode spremaju se u posebni fond. Na taj je način Rusija već skupila 500 milijardi dolara.