Alpha Adriatic

Pulski brodar Uljanik plovidba mijenja ime, distancira se od posrnulog brodogradilišta

Uljanik plovidba nastala je prije 33 godine, a već dugo funkcioniraju kao odvojeni subjekti MIJENJAJU IME KAKO BI SE DISTANCIRALI OD POSRNULOG BRODOGRADILIŠTA Dijele isto središte, iste menadžere i udjele u "off-shore kompanijama, ali u imenu je problem
Dragutin Pavletić (desno, arhivska fotografija)
 HANZA MEDIA

Pulski brodar Uljanik plovidba, tvrtka koja je dio Uljanik grupe, a nad kojom je početkom mjeseca otvoren predstečajni postupak, promijenila je ime u Alpha Adriatic, kako piše Lider.

Novim imenom koje asocira na izvrsnost i snagu, simbolički se žele distancirati od posrnulog pulskog brodogradilišta Uljanik. U upravi Uljanik plovidbe, sada Alpha Adriatica, inače sjede bivši i sadašnji visoko pozicionirani menadžeri Uljanika. Bivši predsjednik uprave Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, najveći mali dioničar, osumnjičen je za niz malverzacija u aferi Uljanik. Među ostalim, da je ugovarao gradnje broda ispod tržišne cijene, a onda putem liberijskih 'off-shore kompanija' dioničarima isplaćivao višemilijunske dividende dok je brodograditelj gomilao gubitke. Naslijedio ga je Igor Budisavljević, također visokopozicionirani menadžer i jedan od najvećih malih dioničara Uljanika. Osim njih, dioničari su i Karlo Radović i Anton Brajković, bivši predsjednici Uprave Uljanika. Iako dvije tvrtke dijele isto sjedište, brodograđevno-brodarske operacije i suvlasništvo u "off-shore kompanijama, odavno su oni vlasnički nepovezani sustavi, prenosi Lider.

Uljanik plovidba nastala je prije 33 godine, sasvim slučajno, kao odjel u brodogradilištu koji će eksploatirati dva sagrađena broda koja naručitelj nije mogao platiti. Kao zaseban subjekt posluje od 1998. godine, a u posljednje dvije godine nastoji se u potpunosti ograditi od kraha Uljanika. Kada je prošle godine Dragutin Pavletić dao ostavku na mjesto člana Nadzornog odbora Uljanika, predložio je promjenu imena Uljanik Plovidbe unutar godinu dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:03