Alpha Adriatic

Pulski brodar Uljanik plovidba mijenja ime, distancira se od posrnulog brodogradilišta

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

24.10.2019. u 16:50

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

24.10.2019. u 16:50

HANZA MEDIA

Dragutin Pavletić (desno, arhivska fotografija)

Pulski brodar Uljanik plovidba, tvrtka koja je dio Uljanik grupe, a nad kojom je početkom mjeseca otvoren predstečajni postupak, promijenila je ime u Alpha Adriatic, kako piše Lider.

Novim imenom koje asocira na izvrsnost i snagu, simbolički se žele distancirati od posrnulog pulskog brodogradilišta Uljanik. U upravi Uljanik plovidbe, sada Alpha Adriatica, inače sjede bivši i sadašnji visoko pozicionirani menadžeri Uljanika. Bivši predsjednik uprave Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, najveći mali dioničar, osumnjičen je za niz malverzacija u aferi Uljanik. Među ostalim, da je ugovarao gradnje broda ispod tržišne cijene, a onda putem liberijskih 'off-shore kompanija' dioničarima isplaćivao višemilijunske dividende dok je brodograditelj gomilao gubitke. Naslijedio ga je Igor Budisavljević, također visokopozicionirani menadžer i jedan od najvećih malih dioničara Uljanika. Osim njih, dioničari su i Karlo Radović i Anton Brajković, bivši predsjednici Uprave Uljanika. Iako dvije tvrtke dijele isto sjedište, brodograđevno-brodarske operacije i suvlasništvo u "off-shore kompanijama, odavno su oni vlasnički nepovezani sustavi, prenosi Lider.

Uljanik plovidba nastala je prije 33 godine, sasvim slučajno, kao odjel u brodogradilištu koji će eksploatirati dva sagrađena broda koja naručitelj nije mogao platiti. Kao zaseban subjekt posluje od 1998. godine, a u posljednje dvije godine nastoji se u potpunosti ograditi od kraha Uljanika. Kada je prošle godine Dragutin Pavletić dao ostavku na mjesto člana Nadzornog odbora Uljanika, predložio je promjenu imena Uljanik Plovidbe unutar godinu dana.