Nema stranih turista

Propast će im biznis ako im zračne luke ne smanje najam

Razmatramo zahtjeve. Uvijek smo imali vrlo pozitivnu suradnju s najmo-primcima i sigurno ih nećemo zanemariti, kažu u MZLZ “Franjo Tuđman”
Zračna luka Franjo Tuđman i ilustracija rent-a-car službe u krugu
 Goran Mehkek / CROPIX

- Ako zračne luke ne “zalede” naše najamnine za prostore, propast ćemo i za tri mjeseca zatvoriti naša poduzeća - upozorava Mladen Peteski, čelnik Koordinacije za rent-a-car Hrvatske udruge poslodavaca (HUP-a).

Rent-a-car kompanije, naime, zatvaranjem zračnih luka i nedolaskom stranih turista, tvrdi Petreski, izgubile su gotovo 100 posto svojih prihoda, a i dalje moraju plaćati izuzetno visoke najmove šaltera na praznim aerodromima. Djelatnost iznajmljivanja vozila, s obzirom na to da je riječ o integralnom dijelu hrvatske turističke ponude, ugroženo je poput ostalih turističkih djelatnosti.

- Zbog ograničenja kretanja i ulaska turista u Hrvatsku, odnosno Europsku uniju, vrlo smo rano pogođeni posljedicama pandemije. Naše poslovanje u zračnim lukama potpuno je stalo, a s obzirom na to da turistička sezona još nije niti počela, nemamo likvidna sredstva kojima bismo plaćali vrlo skup najam šaltera i parkirnog prostora - požalio nam se Petreski, dodajući kako takvo plaćanje ni nema smisla “jer se u zračnim lukama više ne obavlja nikakva komercijalna djelatnost”.

Dodatno, pitanje je koliko će biti dolazaka i nakon ukidanja izvanrednih mjera, pa rent-a-car sektor predlaže i kasnije smanjenje mjesečnog najma u postotnom iznosu smanjenog broja ovogodišnjih dolazaka u usporedbi s onima iz 2019. Kako bi ipak postigli kompromis sa zračnim lukama, poručuju da će, bez obzira o potencijalnom prekidu plaćanja najma, i dalje plaćati sve komunalne naknade te da će, prema potrebi, nastaviti s dežurstvima na hrvatskim aerodromima.

Dopis o zahtjevu za privremenim prestankom plaćanja najma prostora svim je zračnim lukama, kaže nam, još prošlog petka poslao Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, a u ponedjeljak je urgirao sam Petreski. Ovog četvrtka svi su hrvatski poduzetnici koji se bave iznajmljivanjem vozila, potpisali takav zahtjev i ponovno ga poslali hrvatskim zračnim lukama, a kako doznajemo iz Zračne luke “Franjo Tuđman”, u pripremi je i odgovor HUP-ovoj Koordinaciji za rent-a-car.

- Razmatramo zahtjeve i odgovor na dopis stići će za nekoliko dana. Uvijek smo imali vrlo pozitivnu suradnju s našim najmoprimcima i sigurno ih nećemo zanemariti - poručili su sa zagrebačkog aerodroma.

No, osim najma šaltera velike troškove rent-a-car kompanijama stvara nabavka vozila. Riječ je o branši koja je najveći nabavljač novih vozila u Hrvatskoj.

- Za sezonu se počinjemo pripremati već 1. travnja, i tada smo trebali i zaposliti sezonske radnike, što sada nećemo moći. Usto, upravo nam počinju prvi valovi nabavki novih vozila, kojih je 15.000 do 20.000, a kako stvari stoje, nećemo moći plaćati mjesečne rate leasing društvima - ispričao je. Stoga ovi poduzetnici očekuju dogovor i s bankama i leasing društvima o odgodi plaćanja mjesečnih rata. Također, zatražili su od Ministarstva turizma da se i “leasing društva uključe u dogovore s Vladom.

- Nismo veliki poput hotelijera pa znamo da, ako se sami ne javimo, nitko neće znati za nas i naše probleme. Ne plačemo, nego smo zasukali rukave, ali treba nam pomoć - poručuje Mladen Petreski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:39