Povučen prijedlog

Propalo spajanje dva automobilska diva: 'Ovo je kap koja je prelila čašu'

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

6.6.2019. u 12:38

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

6.6.2019. u 12:38

Fiat Chrysler assembly workers work on a partially assembled minivan at the Windsor Assembly Plant in Windsor, Ontario, February 9, 2015. The plant prepares to shut down for 14 weeks starting February 16 in preparation for Fiat Chrysler's next generation minivan. REUTERS/Rebecca Cook (CANADA - Tags: TRANSPORT BUSINESS) - GM1EB2A0MXB01
Rebecca Cook / REUTERS

Tvornica Fiata Chryslera u Ontariju

Fiat Chrysler odustao je od spajanja s francuskim proizvođačem automobila Renaultom, piše CNN. Iako bi takav dogovor promijenio svjetsku autoindustriju i pomogao pri proizvodnji električnih i autonomnih vozila, “politički uvjeti u Francuskoj onemogućavaju uspjeh ovakve kombinacije”, priopćili su iz Fiat Chryslera.

Renault je, naime, u 15-postotnom državnom vlasništvu pa je stoga Francuska najveći dioničar kompanije, a jučer je vlada zahtijevala odgađanje glasanja o spajanju dvaju proizvođača automobila što je bila “kap koja je prelila čašu” u Fiat Chrysleru.

Nakon povlačenja prijedloga o spajanju, dionice Renaulta potonule su gotovo sedam posto, dok su one Fiat Chryslera pale za 1,6 posto.

Sama ideja spajanja bila je posljednji primjer potrage za partnerstvom etabliranih proizvođača automobila s ciljem podjele troškova razvoja novih tehnologija poput onih za električna i autonomna vozila.

Fiat Chrysler proizvodi brendove automobila poput Jeepa, Dodgea, Alfa Romea i Maseratija, a kada su iz kompanije predložili ovo spajanje, kazali su da bi kombinacija dvije tvrtke rezultirala godišnjom uštedom troškova od visokih pet milijardi eura. S druge strane, Renault je već bio velikog globalnog partnerstva s japanskim Nissanom i Mitsubishi Motorsom te zajedno zapošljavaju više od 470.000 ljudi u gotovo 200 zemalja.

Da se spajanje obistinilo, rezultiralo bi trećim najvećim proizvođačem automobila nakon Volkswagena i Toyote te bi time General Motors pao na četvrto mjesto.