'Jobicountry'

Prisilna prekvalifikacija: Vodiči, blogeri i povjesničari umjetnosti traže posao na polju

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

22.4.2020. u 8:26

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

22.4.2020. u 8:26

Vrgorac, 090508.
Jagoda se namece kao novi zastitni znak vrgorackog kraja. Berba jagoda na poljima u okolici grada u punom je jeku. Beracice jagoda u polju u blizini mjesta Orah.
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
Ivo Ravlić / CROPIX

Ilustracija

Marketinški stručnjaci, povjesničari umjetnosti, turistički vodiči i blogeri, samo su neke od struka iz kojih dolaze nezaposleni Talijani koji su poslali ponude za posao u poljoprivredi na pripadajući natječaj u tamošnjoj regiji Veneto.

Riječ je o prikupljenim ponudama na novouspostavljenoj internetskoj platformi 'Jobicountry' koju su pokrenuli najveća talijanska udruga poljoprivrednika 'Coldiretti', Ministarstvo rada Italije i regionalne vlasti u Venetu, suočeni, s jedne strane, blokadom granica i znatnog dijela gospodarstva uslijed širenja koronavirusa, a s druge, nedostatkom radnika u poljoprivredi.

- Ohrabruje interes za proizvodnju voća i povrća ugroženog nedostatkom sezonske strane radne snage koja je blokirana u drugim zemljama zbog izvanrednog zdravstvenog stanja. To je korisno za osiguravanje proizvoda Made in Italy za stolom i dobrodošla potpora djelatnosti koja je u dodiru s prirodom, ali i opterećena velikom društvenom odgovornošću osiguranja hrane za zajednicu – komentirao je tijek inicijative 'Jobicountry' Daniele Salvano iz Coldirettija za portal 'Il Giornale del Veronesi'.

Dosada je, prema istome izvoru, prikupljeno oko 1500 ponuda za posao na poljoprivrednim površinama u Venetu, a većinu, prema riječima Salvana, čine ponude studenata, radnika na privremenom radu u Venetu i umirovljenika. Evidentirano je oko 200 različitih zanimanja iz kojih dolaze kandidati za posao.

Vlasnici nasada voća i povrća u Venetu trebaju dodatnu radnu snagu za, među ostalim, predstojeće branje šparoga, jagoda i salate. Dosada su, prema navodima spomenutog portala, najviše koristili radnike iz Rumunjske, koji su im od zatvaranja talijanskih granica uglavnom nedostupni.

Procjenjuje se da će platforma 'Jobicountry' biti primijenjena i u drugim talijanskim regijama, odnosno da je Veneto izabran za eksperimentalnu fazu pokušaja spajanja ponude i potražnje za poslovima u Italiji. U prilog procjenama da će talijansko Ministarstvo rada ustrajati na ovoj platformi tamošnji mediji navode da su slične inicijative na tržištu rada na djelu u Velikoj Britaniji i u Francuskoj.