Kratkoročni efekt?

Prihodi padaju, ali profit raste; građevinari konstruirali veće profitne marže

Dalekovod i Ingra priznaju kako imaju brojne izazove u poslovanju
Ilustracija: radovi na obnovi Mesničke ulice
 Dragan Matić / CROPIX

Izraženi rast domaćih građevinskih investicija i radova u prvoj polovici ove godine zasad ne prate i poslovni rezultati Dalekovoda i Ingre, jedinih dviju građevinskih kompanija koje kotiraju na Zagrebačkoj burzi čineći indeks CROBEX Construct. Obje, u odnosu na prvo polugodište prošle godine, u prvih šest mjeseci bilježe pad prihoda, ali im zalog za optimizam ipak predstavlja rast dobiti.

Dalekovod Grupa, koja osim temeljnog trgovačkog društva obuhvaća, među ostalim, i cinčaonicu te tvrtke u inozemstvu, uprihodila je u prvih šest mjeseci ove godine 556 milijuna i 786 tisuća kuna, što je 5,3 posto slabiji rezultat od onoga iz prvog polugodišta prošle godine. Osnovno trgovačko društvo unutar Grupe, Dalekovod d.d., završilo je prvih šest mjeseci s prihodom od 416 milijuna kuna, što je također 5,3 posto slabiji učinak nego u istome razdoblju lani.

Uprava Dalekovoda u osvrtu na pad prihoda u prvom polugodištu uzroke takva rezultata nalazi u padu potražnje u industriji, odnosno smanjenom broju narudžbi i odrađenih poslova tijekom prošle godine, što se odrazilo na prihode kompanije u tekućoj godini.

- Uslijed negativnog rezultata iz poslovanja u 2018. Grupa trenutno posluje s ograničenom likvidnošću i ovisi o neposrednoj podršci ključnih vjerovnika, financijskih institucija - navodi se u izvješću Uprave Dalekovoda.

Raščlanjujući poslovanje unutar Grupe, Uprava Dalekovoda ocjenjuje da su sva društva kćeri ostvarila prihode i EBITDA na razini planiranih, izuzev proizvodnje i konstrukcijske pripreme koje su podbacile zbog otežanog financiranja i poteškoća u nabavci repromaterijala.

- U odnosu na tržišta na kojima Grupa i Društvo posluju prihod iznad planiranog ostvaren je na inozemnom tržištu, a to se prvenstveno odnosi na tržišta Norveške i Švedske dok je na domaćem tržištu prihod od prodaje znatno ispod planiranog. Uzroci lošijeg rezultata na domaćem tržištu su vanjske prirode, odnosno smanjene aktivnosti glavnih domaćih investitora – ističe Uprava Dalekovoda.

Prvo polugodište Dalekovod je okončao s 30 milijuna kuna dobiti, što je snažan preokret trenda u odnosu na pokazatelj za isto razdoblje prošle godine, kad je ostvaren gubitak od osam milijuna i 874 tisuće kuna. U Dalekovodu naglašavaju kako je rast dobiti u znatnoj mjeri posljedica prodaje društva Dalekovod Professio d.d., ali i bolje realizacije ugovorenih projekata.

Osim rasta dobiti, u Dalekovodu kao pozitivne naznake daljnjeg poslovanja, među ostalim, navode “snažan pozitivan trend rasta ugovaranja novih poslova”. U prilog toj tvrdnji Uprava navodi kako je od početka godine do kraja drugog tromjesječja Dalekovod odabran za izvođača radova u ukupnoj vrijednosti milijardu i 450 milijuna kuna.

Ingra je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila prihod od 54 milijuna kuna, što je za 31 posto slabiji rezultat u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Smanjeni prihodi, prema izvješćima Uprave Ingre, prije svega su posljedica jednostranog raskida ugovora na projektu bolnice u Alžiru od strane investitora. U prva tri mjeseca ove godine prihod Ingre podbacio je čak 67 posto u odnosu na prvo lanjsko tromjesječje zbog kraha posla u Alžiru, koji će Ingra pokušati nadoknaditi, kako je najavljeno u izvješću Uprave, sudskim putem. Isto tako, prihod od prodaje Ingre u prva dva tromjesječja ove godine pao je 61 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Ingra, inače, osim sporne izgradnje bolnice ima još neke poslove u Alžiru koji su joj u prvom polugodištu prošle godine donijeli prihod od 14 milijuna i 800 tisuća kuna.

Raščlanjujući strukturu prihoda i rashoda u prvom ovogodišnjem polugodištu, Uprava Ingre napominje kako je u tom razdoblju otpisano oko 15 milijuna kuna obveza. Povećani su, prema istome izvoru, prihodi od zakupnine prostora za milijun kuna.

Dobit Ingre u prvom polugodištu ove godine iznosi deset milijuna kuna, nakon što je u prethodnih šest mjeseci ostvaren gubitak od devet milijuna kuna.

Globus 14.8.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:07