Nova suradnja

Prerada duhana na istoku Lijepe naše:'Jačamo poziciju Hrvatske na duhanskoj karti svijeta'

Tvrtka Hrvatski duhani, najveći otkupljivač duhana u Hrvatskoj, sklopila je ugovor s neovisnom globalnom kompanijom za preradu i skladištenje duhana
Agronomi Hrvatskih duhana pregledavaju otkupljeni duhan
 Petar Zarkovic / HANZA MEDIA

Tvrtka Hrvatski duhani, najveći otkupljivač duhana u Hrvatskoj, sklopila je ugovor s vodećom Alliance One International (AOI), neovisnom globalnom kompanijom za preradu i skladištenje duhana. AOI je, naime, nastao 2005. spajanjem dva svjetska lidera u preradi duhana, DIMON Incorporateda i Standard Commercial Corporationa, a kompaniji su lani prihodi premašili 1,8 milijardi dolara.

- Suradnja s Alliance One International još je jedan dokaz visokog standarda proizvodnje i obrade duhana koji smo postavili u Hrvatskim duhanima i dodatno će ojačati poziciju Hrvatske na duhanskoj karti svijeta. Ova suradnja omogućit će nam najbolje planiranje naših ukupnih kapaciteta i dodatno osnažiti kompaniju, čime će se otvoriti dodatne mogućnosti poticanja domaćih proizvođača - kazao je Flavio Oliveira, direktor kompanije koja je dio grupacije British American Tobacco (BAT).

Kako su priopćili iz te tvrtke, suradnja BAT-a i AOI-a osnažit će postojeću infrastrukturu u Virovitici, gdje Hrvatski duhani posluju, te uvelike poboljšati poslovnu učinkovitost. To će partnerstvo, tvrde, donijeti koristi i kompaniji, domaćim proizvođačima duhana i lokalnoj zajednici u Virovitičko-podravskoj županiji, a iz Hrvatskih duhana najavljuju i produženje sezone prerade duhana čime će se povećati potreba za radom u kompaniji te potražnja za lokalnim dobavljačima. Naime, očekuje se gotovo dvostruko duža sezona obrade duhana u Virovitici, odnosno potražnja za dodatnom radnom snagom.

Duhan je, kako saznajemo, jedna od rijetkih poljoprivrednih kultura koja iz godine u godinu bilježi rast otkupnih cijena te je izrazito važan za podravski i slavonski kraj budući da se iz nedovoljno kvalitetnog tla, naglašavaju u kompaniji, izvlači maksimum te daje najveće prihode po hektaru u odnosu na druge kulture.

- Duhan u tom smislu predstavlja važan novčani tok za hrvatske OPG-ove – kažu u Hrvatskim duhanima koji kontinuirano investiraju u proizvodnju duhana u Hrvatskoj i proizvođačima osiguravaju stabilno okruženje za proizvodnju, a globalni sustav BAT-a omogućava otkup svih količina proizvedenog duhana.

Hrvatski duhani
Hrvatski duhani

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:23