Kriza likvidnosti

Ponovno se kasni s plaćanjem veledrogerijama! Ljekarne u dugu, a njima pak duguje HZZO

Ljekarne produljile plaćanja s 60 na 90 dana, a s njima veledrogerije rade 60% prometa
Ilustracija
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Iza današnjeg apela Hrvatske udruge poslodavaca da država održi financijsku disciplinu u plaćanju ljekarnama i veledrogerijama, krije se nova kriza likvidnosti u sustavu opskrbe lijekovima. Sada, kako neslužbeno doznajemo, s plaćanjem ne kasne toliko bolnice, već ljekarne koje su produljile rokove plaćanja s 60 na 90 dana.

- Ljekarnama kasni s plaćanjem Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, a onda one kasne prema veledrogerijama. Za veledrogerije je na pomolu opasnija kriza likvidnosti nego prethodne, jer s ljekarnama rade oko 60 posto svog godišnjeg prometa – kaže nam poduzetnik dobro upućen u probleme lanca opskrbe lijekovima koji nam je pristao neslužbeno komentirati najnovije probleme s likvidnošću u zdravstvu.

Ne želi, kaže naš sugovornik, da se njegova upozorenja shvate na krivi način u javnosti koja je visoko osjetljiva na bilo kakve komentare stanja u zdravstvu dok se ono bori protiv koronavirusa, ali, ističe, likvidnost u zdravstvenom sustavu mora se održati uz doprinos svih koji su u to uključeni.

- Dug prema veledrogerijama opet raste, nakon što smo kraj prošle godine dočekali s dvije milijarde i 500 milijuna kuna ukupnog duga. Sada je dug sigurno za 100 milijuna kuna veći. Dodatan problem je što su poslovne banke otkako je na djelu borba s koronavirusom poskupjele kredite prema veledrogerijama za prosječno oko 50 posto – navodi naš sugovornik.

Dodatan problem za likvidnost tvrtki u lancu opskrbe lijekovima je što, kako nam je potvrđeno, tvrtke ne mogu koristiti Vladine mjere pomoći gospodarstvu kao što je novčana potpora za očuvanje radnih mjesta jer nisu utvrđene kao djelatnost pogođena koronavirusom, a nemaju ni pad prometa veći od 20 posto.

Podsjetimo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje 18. ožujka isplatio je bolnicama 400 milijuna kuna za nabavu lijekova. Riječ je o pomoći HZZO-a bolnicama nevezano za limite, odnosno redoviti dotok novca iz proračuna na koji imaju pravo.

Spomenuta uplata države izravno je poboljšao prihode i veledrogerijama, no sada je problem s plaćanjem izbio na strani ljekarni. U sustavu opskrbe lijekovima, inače, su 42 tvrtke, među kojima je najveća Medika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:52