Svjetski poduzetnički summit

Poduzetnici i startupi u Haagu traže poslovne anđele i njihove milijune

Nove tehnologije i njihova primjena u poduzetništvu jedna je od glavnih tema ovogodišnjeg Svjetskog poduzetničkog summita
Jose Mantilla
 Adriano Milovan

Nove tehnologije i njihova primjena u poduzetništvu jedna je od glavnih tema ovogodišnjeg Svjetskog poduzetničkog summita, koji u Haagu zajednički organiziraju vlasti SAD-a i Nizozemske.

U kojoj su mjeri nove tehnologije promijenile poduzetništvo u svijetu možda najbolje govori to da velik broj poduzetnika koji na summitu pokušavaju naći investitore za svoje projekte zapravo proizvodi aplikacije. Među njima je i Jose Mantilla, osnivač i direktor australske tvrtke Motus Science.

Mantilla je Kolumbijac, no već 11 godina živi u australskom Melbourneu, odakle vodi i biznis, koji je pokrenuo prije šest i pol godina. Trenutno je u potrazi za poslovnim anđelom ili venture capital fondom, koji bi podržao njegov projekt s pola milijuna do milijun američkih dolara.

Riječ je o aplikaciji koja se bavi urbanom mobilnošću, a koja ljudima, objašnjava nas sugovornik, omogućava zdraviji život a lokalnim vlastima informacije koje će im pomoći da rasterete gradski promet i smanje gužve u uredima. Korisnik aplikacije jednostavno unese osnovne podatke o sebi, a aplikacija mu potom daje informacije o, primjerice, prometu i radu institucija na određenom području, kao i preporuke. Aplikacija je prilagođena zdravstvenom stanju svakog korisnika, pa onaj koji boluje od, recimo, dijabetesa ne dobiva nužno iste informacije kao i korisnik bez zdravstvenih problema.

"Obavio sam nekoliko vrlo zanimljivih razgovora, među njima i s ulagačima iz Njemačke i Singapura, i vjerujem da ćemo naći investitora ", kazao nam je Mantilla.

Adriano Milovan
Svjetski poduzetnički summit u Haagu

U potrazi za investitorima u Haagu je i Morgan Berman iz Philadelphije, osnivačica i direktorica MilkCratea, koji kreira aplikacije za vlasti i nevladine organizacije, a koje im omogućuju da, primjerice, vide koliko je ljudi posjetilo muzeje i druge slične podatke. Aplikacija omogućuje i analizu podataka.

"Svaka aplikacija koju radimo je drukčija i prilagođena korisniku koji ju je naručio", objašnjava M. Berman.

Na summitu u Haagu traži poslovnog anđela, koji bi u ovoj fazi u njenu tvrtku uložio oko pola milijuna USD. Usput, nastoji ugovoriti i nove poslove.

"Tvrtku sam osnovala prije šest godina, dok sam još bila na magisteriju", zaključuje naša sugovornica.

Adriano Milovan
Morgan Berman

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:54