Podaci za veljaču

Plaće rasle 4 posto u odnosu na prošlu godinu, prosječna plaća iznosila 6128 kuna

Realni rast plaća, onih umanjenih za inflaciju, bio je manji od nominalnog rasta
Ilustracija
 Tom Dubravec / Hanza Media

Prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj u veljači je iznosila 6.128 kuna, dok je prosječna bruto plaća iznosila 8.274 kune, pokazuju najnoviji podaci državne statistike.

U odnosu na veljaču prošle godine, prosječna neto plaća bila je 234 kune, ili četiri posto, veća, dok je bruto plaća u istom razdoblju bila veća za 344 kune, ili 4,3 posto. No, u usporedbi sa siječnjem ove godine, prosječna neto plaća u veljači bila je 61 kunu manja, dok je prosječna bruto plaća bila manja za 87 kuna, izračunali su u DZS-u i HGK.

"Time se nastavlja pozitivan utjecaj plaća na rast raspoloživog dohotka kućanstava, što povećanom osobnom potrošnjom pridonosi nastavku gospodarskog rasta. Ipak, od prosinca prošle godine, rast neto plaće kontinuirano je niži od porasta bruto plaće zbog prestanka utjecaja poreznih promjena koje su u prošloj godini rezultirale povećanjem neto plaće", ocijenili su u HGK.

Dodaju i kako je realni rast plaća, onih umanjenih za inflaciju, bio manji od nominalnog rasta. Tako je realna neto plaća u veljači bila 3,2 posto veća nego u istom lanjskom mjesecu, dok je bruto plaća realno porasla 3,5 posto.

Unatoč tome, rast plaća u Hrvatskoj se nastavlja, na što u velikoj mjeri utječe i masovan egzodus radne snage prema razvijenijim zemljama, posebno onima u EU. Tako je, prema podacima DZS-a i HGK, prosječna neto plaća u prva dva ovogodišnja mjeseca iznosila 6.159 kuna, što je nominalno 4,5, a realno 3,6 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je prosječna bruto plaća u prva dva mjeseca 2018. iznosila 8.317 kuna, ili pet posto više nominalno, a 4,1 posto više realno nego u prva dva mjeseca prošle godine.

Najveći rast plaća u promidžbi

U usporedbi s prva dva mjeseca prošle godine, najveći rast plaća u prva dva ovogodišnja mjeseca, veći od 20 posto, zabilježen je u djelatnostima promidžbe i istraživanja tržišta, kao i kod uredskih poslova. Istodobno, prosječna je plaća smanjena u nizu djelatnosti, među kojima je i farmaceutska industrija.

U HGK-u ističu kako je godišnji rast plaća prisutan i u drugim tranzicijskim zemljama s kojima se obično uspoređujemo, no dodaje se kako je u tim zemljama rast plaća ipak dinamičniji nego u Hrvatskoj. Tako je u veljači najveća prosječna bruto plaća bila u Sloveniji, 1.638 eura. Za Slovenijom slijedi Hrvatska, s prosječnom bruto plaćom od 1.113 eura, a iza nas su Poljska (1.104 eura), Slovačka (1.016 eura) i Mađarska (983 eura). Na europskom jugoistoku razina plaća i dalje je niža nego u Srednjoj Europi, pa je prosječna bruto plaća u veljači u Rumunjskoj iznosila 887 eura, u Crnoj Gori 766 eura, u Bosni i Hercegovini 674 eura, a u Makedoniji 552 eura, pokazuju podaci HGK.

Rast plaća će se nastaviti

"I u narednom razdoblju očekujemo nastavak rasta plaća poduprt gospodarskim rastom, povoljnim kretanjima na tržištu rada, učinkom povećanih plaća u državnom i javnom sektoru i rastom minimalne plaće, te pritiskom koji na rast plaća vrši nedostatak radnika određenih struka i kvalifikacija, potenciran odlaskom kvalitetnih radnika u inozemstvo", zaključuje se u komentaru HGK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:24