Paška sirana

Paški sir nije za svačiji džep, pa čak ni u Americi: 'Njega treba prodati uz priču'

U SAD-u se jako brzo prodaje ono što je novo, zato se stalno moramo prilagođavati
Ilustracija: Paška sirana
 Jure Mišković / Hanza Media

Kao gošća Paške sirane na Pagu ovih dana boravi Michele Buster, vlasnica utjecajne tvrtke Forever Cheese iz New Yorka. Tvrtka je to specijalizirana za uvoz mediteranskih sireva u SAD, pri čemu dominiraju španjolski i talijanski sirevi, ali je prije devet godina uspjela plasirati i Paški sir na američko tržište.

Forever Cheese slavi ove godine 20 godina postojanja i tim povodom izdaje kuharicu s top-proizvodima. Paški sir zauzima posebno mjesto u toj kuharici.

Autohtonost

- Probala sam ga prvi put kad sam došla u Hrvatsku, 2005. godine, a ostalo je povijest. Tradicija je jako važna u svemu što radimo u tvrtki Forever Cheese. Stalno tražimo nove, izvanredne proizvode iz Italije, Španjolske, Portugala i Hrvatske i dovodimo ih u SAD, na način da upoznajemo ljude s kulturama, koje dobro ne poznaju, putem okusa. Autohtono, smisao mjesta gdje se nešto proizvodi - ključ je svega što radimo. Paški sir i sir Dalmatinac s njihovom jedinstvenom kompozicijom okusa koji balansiraju slanoću i kiselost prezentiraju na taj način i Pag - kaže Michele Buster.

Paška sirana za vlasnicu Forever Cheesea nije samo proizvođač sireva. - Za mene je ona čuvar tradicije. Profesionalni su u poslu i odlični su sirari, tako da sam ponosna što radim s njima i što sam dovela njihov sir u Ameriku te podučila Amerikance o Hrvatskoj i hrvatskom siru. Ono što volim i ja i kupci kod Paškog sira je njegov jedinstveni profil okusa. Ima tu slanoću koju volim - drugačiju od drugih sireva koje uvozim. Ova jedinstvena slanoća lijepo je izbalansirana tim ‘butterscotchom’ i okusom karamele te to sve čini ovaj sir u isto vrijeme i slanim i slatkim.

Specijalne trgovine

Uspjela sam plasirati ovako specijalne sireve iz tako daleke zemlje kao što je Hrvatska. Vidim koliko Hrvate u Americi to oduševljava, ali moje tržište ipak nije etničko nego američko. Donosim sir Amerikancu da bi naučio gdje je Hrvatska - pojašnjava vlasnica Forever Cheesea.

Prema njezinim riječima, sirevi proizvedeni u Paškoj sirani nalaze se u brojnim specijalnim trgovinama diljem SAD-a. - Moram reći da nije lako prodavati ovaj sir. Dok Dalmatinac ima razumnu cijenu i dostupan je mnogim ljudima, iako se riječ teško izgovara u Americi i treba još vremena da se upozna s tržištem, s druge strane Paški sir je jako skup zbog ograničenosti proizvodnje. Paška ovca može proizvesti malo mlijeka, i to je ta prirodna barijera. Prodavači, da bi ga prodali, moraju kupcu ispričati njegovu predivnu priču, ali to je katkad teško jer nisu svi prodavači toliko strastveni - kaže Michele Buster.

Mala proizvodnja

Paški sir je na američkom tržištu devet godina, a Dalmatinac je zadnje tri godine. Prema njezinim riječima, za oba sira postoji potencijal na američkom tržištu. - Paški sir nije za svaki džep, čak ni u Americi. U Americi se jako brzo prodaje ono što je novo na tržištu. Zato se stalno moramo prilagođavati promjenama i donositi nove stvari. Kad prođe hype, oko neke nove stvari, onda tek kreće naš posao, da zadržimo interes ljudi na tako velikom tržištu. Uspjeh se može postići jedino s puno rada i promocije. Paški sir je više za specijalne prilike, ali ionako ga ne možemo dobiti puno jer je proizvodnja ograničena. Mi pokušavamo nuditi oba sira zajedno, jedan više za svakodnevnu konzumaciju, a drugi za specijalne prilike - pojašnjava Michele Buster.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:05