Rastu očekivanja o božićnicama

Ove godine Hrvati očekuju prosječnu božićnicu od 1515 kn, trećinu više nego lani

Istraživanje pokazuje da bi svaki 11. zaposleni bio zadovoljan i zahvalom
zagreb, 090105 ilustracija: rad na crno, placanje, isplata, placa foto dragan matic -desk-

Dok smo prošle godine bili koliko-toliko zadovoljni prosječnom božićnicom od 1120 kuna, očekivanja zaposlenih u ovoj su godini porasla, pa sada u prosjeku očekujemo božićnicu od 1515 kuna, pokazuje istraživanje koje je na uzorku od 600 zaposlenika proveo portal MojPosao.

To je 35 posto veća prosječna božićnica od one koju su radnici u Hrvatskoj primili u prošloj godini. Na takav rast očekivanja najviše je utjecala Vladina mjera, kojom je neoporezivi dio za nagrade od 1. prosinca povećan s dosadašnjih 2500 na 7500 kuna. Štoviše, ispitanici koji su sudjelovali u anketi smatraju da bi adekvatna božićnica trebala biti i veća, u prosjeku 2398 kuna, što bi bilo 36 posto više od prosječne božićnice koja se očekuje u ovoj godini.

Božićnicu, pokazuje istraživanje, u najvećoj mjeri očekuju zaposlenici državnih tvrtki, čak 87 posto njih, kao i 75 posto zaposlenih u raznim institucijama. No, velika očekivanja imaju i zaposleni u privatnom sektoru, pa tako 79 posto radnika u velikim i 74 posto radnika u srednjim tvrtkama očekuje božićnicu. Velik je i udio zaposlenih u malim tvrtkama, koji očekuju božićnicu: njih je 72 posto, pokazuje istraživanje.

No, Vladina mjera, čini se, nije dovela do rasta broja zaposlenih koji u ovoj godini očekuju božićnicu. Naime, ove godine božićnicu očekuje 69 posto ispitanika, što je otprilike isto kao i lani.

Vrijedi spomenuti i da među radnicima vlada velika podjela oko toga trebaju li poslodavci ili ne isplatiti božićnicu. U prilog tome govori i podatak iz istraživanja po kojem 52 posto ispitanika smatra da je božićnica dobra volja poslodavca, dok 48 posto ispitanika vjeruje da je božićnica pravo radnika i zamjeraju poslodavcu ako je ne isplati. Ovdje valja naglasiti kako u one koji smatraju da je božićnica pravo radnika ulaze većinom zaposlenici institucija, čak 66 posto njih, što se vjerojatno može objasniti i jakim kolektivnim ugovorima u javnom sektoru. S druge strane, znatno manje zaposlenih u privatnim tvrtkama, njih 46 posto, smatra da je božićnica pravo radnika.

Iako najveći dio zaposlenika smatra da božićnicu treba isplatiti u novcu, čak 84 posto njih, ima i onih koji bi se zadovoljili poklon paketom ili bonom. Poklon paket voljelo bi dobiti pet posto ispitanika, a bon za kupovinu proizvoda samo dva posto. No, istraživanje pokazuje i da bi za devet posto ispitanika, ili za svakog 11., dovoljna bila i zahvala te poštovanje nadređenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:50