'Graditeljska nagrada CEMEX'

Otvoren natječaj za dodjelu nagrada za iznimna građevinska i arhitektonska postignuća

AUTOR:

  • Jozo Vrdoljak/Privredni.hr

OBJAVLJENO:

20.2.2020. u 15:15

AUTOR:

  • Jozo Vrdoljak/Privredni.hr

OBJAVLJENO:

20.2.2020. u 15:15

Cemex

CEMEX-ovi strojevi na izgradnji Skywalka

CEMEX Hrvatska i Odbor nagrade otvorili su natječaj za dodjelu Graditeljske nagrade CEMEX koja predstavlja priznanja za iznimna građevinska i arhitektonska postignuća. Ovogodišnji natječaj za Graditeljsku nagradu CEMEX bit će otvoren do 5. travnja, nakon čega će Odbor nagrade u lipnju dodijeliti priznanja najboljim prijavljenim radovima. Sudjelovati mogu svi arhitekti i građevinari s projektima koji su završeni tijekom 2018. i 2019. godine. Pravo na sudjelovanje imaju projekti pri čijoj je izradi korišteno najmanje pedeset posto CEMEX-ovih proizvoda. Značajke koje će se uzimati u obzir pri ocjenjivanju projekta su arhitektonsko rješenje, projekt konstrukcije, postupak gradnje, cjelovita održivost te ostalo. Nagrade se dodjeljuju u četiri glavne kategorije: Stambene građevine, Javne i poslovne građevine, Infrastrukturne građevine i Zajednički prostori. Osim toga dodjeljuju se i četiri posebna priznanja za Održivu gradnju, Inovacije u graditeljstvu, Univerzalnu pristupačnost i Društvenu vrijednost.

Članovi Odbora nagrade su uvaženi stručnjaci koji će svojim znanjem i iskustvom, a na temelju zadanih kriterija ocjenjivati prijavljene projekte. I ovogodišnju Graditeljsku nagradu CEMEX prati slogan "Ideje koje grade život". Pobjednički projekti predstavljat će uspjehe hrvatske arhitekture i graditeljstva na priznatom međunarodnom natječaju, globalnoj Graditeljskoj nagradi CEMEX koja će se krajem godine održati u Meksiku.

Hrvatska svojim projektima više od desetljeća konkurira na međunarodnoj sceni te ostvaruje zavidne rezultate. Već na prvom nastupu 2006. godine međunarodnu Graditeljsku nagradu i dva druga mjesta odnijeli su zadarske Morske orgulje te Skradinski most, a uslijedio je čitav niz projekata poput splitske Rive, sportske dvorane na zadarskom Višnjiku, Sveučilišne knjižnice u Splitu te brojne privatne stambene građevine koje su razvili istaknuti hrvatski arhitekti i graditelji. Prošle godine, projekt Poslovne zgrade u sklopu ugostiteljskog kompleksa Franja u Samoboru, odnio je međunarodnu Graditeljsku nagradu CEMEX u kategoriji Javne i poslovne građevine.