Vapaj upomoć

Otočki modni divovi preklinju Johnsona: 'Brexit bez dogovora košta nas 900 milijuna funti'

Britanska modna industrija zapošljava 890 tisuća radnika i pridonosi BDP-u UK-a s 5 posto
Modna revije kuće Burberry
 REUTERS

Ako britanski premijer Boris Johnson provede svoju ideju izlaska Velike Britanije iz Europske unije bez dogovora, britanska modna industrija pretrpjeti će gubitak od oko 900 milijuna funti u godinu dana, izračunalo je tamošnje Vijeće modne industrije (BFC).

Kao glavni uzrok spomenutih povećanih troškova za britansku modnu industriju, u otvorenome pismu BFC britanskoj Vladi, navode se pojačane carinske kontrole odjeće koje se s Otoka izvoze na Stari kontinent, ali i dugoročni efekt Brexita bez dogovora na razvoj britanske tekstilne industrije.

- Pozivamo vladu da traži sporazum s Europskom unijom koji bi jamčio zdrav i stabilan rast modne industrije - apelira BFC, pozivajući premijera Johnsona da barem razmotri ideju o novom referendumu o Brexitu, umjesto izlaska bez dogovora.

Ističući važnost dogovornog izlaska Velike Britanije iz EU, britanski modni industrijalci u otvorenome pismu Johnsonu navode kako je najava Brexita bez dogovora unijela konfuziju, paniku i zabrinutost među poslodavce i radnike u toj branši. U takvom ozračju, upozorava Vijeće, ne može se planirati poslovanje i razvoj.

Industrijalci su Johnsonovu kabinetu skrenuli pozornost i na moguće negativne posljedice najavljenih promjena u imigracijskoj politici na modnu industriju. Navode, među ostalim, kako poticanje useljavanja nekvalificirane radne snage otežava pristup britanskom tržištu rada dizajnera i ostale kvalificirane radne snage u tekstilnoj industriji iz inozemstva koja bi, ističu u BFC-u, mogla potražiti posao negdje drugdje i tako oslabiti konkurentnost otočkih modnih brendova.

- Vrlo je važno da britanska Vlada pošalje poruku talentiranim studentima diljem svijeta da je naša modna industrija i dalje velika prilika za njihovu afirmaciju i dobro plaćen posao - ističe se u pismu BFC-a britanskoj Vladi.

Otočki industrijalci u tekstilnoj industriji upozoravaju kako zapošljavaju 890 tisuća radnika te s godišnjim prihodom od 32 milijarde funti doprinose nacionalnom BDP-u s oko pet posto. Neki od najpoznatijih brendova koje okuplja BFC su AllSaints, Accenture, Burberry i Amazion Fashion.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:13