Osijek Software City

Osijek rješava kronični manjak informatičara: 'Naš studij je drugačiji od drugih'

U dva tjedna kampanje na internetu i društvenim mrežama dobili su 36 prijava, a očekuju ih nekoliko stotina iz cijeloga svijeta
Jasenka Pejaković iz IT tvrtke Mono, prof. Domagoj Matijević, voditelj studijskog programa Matematika i računarstvo, i Ivan Jurlina iz Osijek Software City
 Vlado Kos / CROPIX

Osječka IT industrija odavno je prepoznata kao najbrže rastuća grana u istočnoj Hrvatskoj. U 2008. godini zarada od izvoza softvera ovdje je bila oko 4,5 milijuna kuna, a u 2018. čak 231 milijun. Trenutno na području OBŽ radi više od 180 IT tvrtki s više od 1500 zaposlenih.

Sve te sjajne brojke ispod površine kriju jedan veliki problem, a to je manjak kvalitetnih i stručnih informatičara.

Ciljana skupina

Osječki IT-jevci okupljeni u udrugu Osijek Software City pokretači su i ideje iz koje je u suradnji s Odjelom za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera prije tri godine pokrenut preddiplomski i diplomski studij Matematike i računarstva, na kojem se obrazuju kadrovi kakvi su im nasušno potrebni. No, i to je nedovoljno, pa su za sljedeću akademsku godinu najavili novi projekt u kojem su im ciljana skupina strani studenti sa završenim preddiplomskim studijem iz područja računalne znanosti. A ponuda koja im stiže iz Osijeka je i više nego primamljiva – za studiranje na Computer science and Mathematics master’s studiju, odnosno diplomskom studiju Matematike i računarstva na engleskom jeziku nudi im se plaćena školarina u iznosu od 5500 kuna godišnje te 3000 kuna mjesečne stipendije za troškove života. Uvjet je naravno da je riječ o top studentima s visokim prosjekom ocjena, koji k tomu moraju pristati i po završetku dvogodišnjeg diplomskog studija ostati raditi u tvrtki koja ih je stipendirala.

- Na našem sveučilištu studije elektrotehnike i matematike, koji su naša primarna ciljana skupina, godišnje završi oko 250 studenata, a nama bi ih trebalo oko 500. Nemamo dovoljno kadra i zato smo posegnuli za ovim rješenjem – kazao je Ivan Jurlina, član izvršnog odbora OSC-a.

- Na diplomski studij primamo 30 studenata, no od pokretanja godišnje ga upiše 10-15 domaćih studenata, a od stranaca gotovo nitko. S obzirom na to da polovica kvote ostaje nepopunjena, odlučili smo u dogovoru s ljudima iz OSC-a ući u ovaj projekt. Dakle, riječ je o postojećem studiju na kojem otvaramo mogućnost strancima sa završenim preddiplomskim studijem da dođu, ovdje završe diplomski studij koji će im biti plaćen i stipendiran te ostanu raditi – dodao je profesor Domagoj Matijević, predstojnik katedre za računarstvo.

Novi korak

Inače, studij Matematike i računarstva jedinstven je u Hrvatskoj i toliko dobar da ga je jedno Sveučilište iz BiH doslovno prekopiralo. Rađen je po uzoru na njemačke i američke studije takvoga tipa.

- Sada činimo novi korak naprijed, kojim se mladim ljudima iz cijelog svijeta nudi obrazovanje na vrhunskoj razini, s čime mogu postati i globalno konkurentni – rekla je Jasenka Pejaković, voditeljica marketinga u tvrtki Mono.

Da su pogodili, potvrđuje i podatak o već 36 pretprijava u samo dva tjedna kampanje na internetu i društvenim mrežama. Uglavnom je riječ o studentima iz Azije i Afrike, a većina ih je napisala i da žele stipendiju, što znači da im je želja i ostati raditi u Osijeku. Očekuju da će interes pokazati nekoliko stotina studenata iz cijeloga svijeta.

- Naš studij je drugačiji od drugih studija. Moramo razvijati kapacitete da postanemo brend i da privučemo što više dobrih studenata u Osijek – istaknuo je profesor Matijević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 03:31