Dugoočekivana presuda

Opomena iz Njemačke Europskoj središnjoj banci: Može otkup državnih obveznica, ali uvjetno

Očekivalo se da bi Ustavni sud Njemačke mogao zabraniti otkup njemačkih državnih obveznica
Ilustracija, euro
 dpa Picture-Alliance via AFP

Ustavni sud Njemačke objavio je preusudu prema kojoj model otkupa njemačkih državnih obveznica od strane Europske središnje banke (ECB) nije u cijelosti usklađen s Ustavom i zakonima te članice Europske unije.

- Savezna vlada i Bundestag morali su na praksu ECB-a reagirati sukladno svojim ovlastima, no propustili su to učiniti. S druge strane, otkup državnih obveznica od strane ECB nije nezakonito financiranje države – navodi se, među ostalim, u presudi Ustavnog suda Njemačke koja se željno iščekivala nakon što je 2015. podnijeto više ustavnih tužbi povodom ECB-ove kupovine državnih obveznica.

Iako se očekivalo da bi Ustavni sud najjače europske ekonomije mogao praksu ECB-a otkupa državnih obveznica članica Unije u cijelosti proglasiti neustavnom, i ovakva presuda, ocjenjuje dio njemačkih medija, imati će posljedice na jednu od najvažnijih poluga kojom središnja banka EU pokušava utjecati na monetarna kretanja u svojim članicama.

Objavljenim stajalištem Ustavnog suda, prema spomenutim komentarima u njemačkim medijima, sužen je prostor ECB-u da po svome nahođenju donosi odluke o otkupu državnih obveznica zemalja članica. Naime, prema spomenutim tumačenjima, Ustavni sud naložio je njemačkoj središnjoj banci da vodi računa o razložnosti ECB-ovog otkupa državnih obveznica. Ako, prema stajalištu ustavnih sudaca, njemačka središnja banka ocijeni da otkup ECB-a nije opravdan, ne smije sudjelovati u tome.

Podsjetimo, samo između 2015. i 2018. ECB je otkupio oko dvije tisuće i 600 milijardi eura državnih obveznica zemalja članica Unije kako bi pojačao njihovu likvidnost i pridonio stabilnosti javnih financija. Isti model Središnja banka EU primjenjuje i ove godine kako bi pomogla gospodarstvima Unije da se nose s posljedicama koronavirusa.

Osporavatelji spomenute prakse ECB-a nastojali su dovesti u pitanje, osim ustavnosti otkupa državnih obveznica, i takav način pomoći ostalim članicama Unije čime se, smatraju podnositelji ustavnih tužbi, pokrivaju promašaji u vođenju njihovih ekonomskih politika i destimuliraju bilokakve promjene tih politika.

Budući su među podnositeljima ustavne tužbe protiv prakse ECB-a i bivši visoki dužnosnici Alternative za Njemačku (AfD) Bernd Lucke i Hans-Olaf Henkel, cijeli slučaj dobio je političku dimenziju obračuna euroskeptika s politikom Unije. Otuda dio njemačkih medija nenaklonjenih AfD-u ocjenjuju kako AfD u ovome srazu nije odnio pobjedu.

Bez obzira kakav bio prilaz današnjoj objavi njemačkog Ustavnog suda, svi se slažu da tekući otkup oko 750 milijardi eura državnih obveznica članica Unije od strane ECB-a, ne bi bio doveden u pitanje kakva god presuda bila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:00