Business Outlook 2020.

Od trgovine i opskrbe plinom, preko logistike, do proizvodnje mineralnih gnojiva

Okupljaju mlad i ambiciozan tim te su orijentirani na digitalizaciju procesa unutar kompanije
ENNA postrojenja
 ENNA

Povećavši prihode u prošloj godini za 22,6 posto, a izvoz za 30,1 posto u odnosu na pokazatelje iz 2017., Energia naturalis (ENNA) potvrdila je status jedne od najbrže rastućih kompanija u zemlji.

Uz rast prihoda koji su u 2018. dosegnuli deset milijardi i 885 milijuna kuna te ostvareni izvoz od osam milijardi i 423 milijuna kuna, što ju svrstava među najveće domaće izvoznike, ENNA je lani i u dosadašnjem dijelu tekuće poslovne godine nastavila s diverzifikacijom poslovanja. Počevši od temeljnog biznisa trgovine i opskrbe plinom, ENNA je otprije prisutna u djelatnostima vezanima uz željeznički cargo transport, logistiku, obnovljive izvore energije, energetsku učinkovitost, a od prošle godine i u proizvodnji mineralnih gnojiva.

Nakon što je u listopadu 2018. s Inom dokapitaliziralo kutinsku Petrokemiju sa 300 milijuna kuna, Prvo plinarsko društvo (PPD), kojim upravlja ENNA, prionulo je restrukturiranju Petrokemije, koje, ističu u ENNA-i, već daje pozitivne rezultate. Naime, Petrokemija je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila dobit od 124 milijuna kuna, nakon što je u istom razdoblju prošle godine poslovala s gubitkom od 341 milijun kuna.

- Rezultat je to povećanih prihoda Petrokemije koji su posljedica veće prodaje na domaćem i regionalnom tržištu. No, treba istaknuti da cijene gnojiva nisu zabilježile značajnije promjene dok su cijene plina bile rekordno niske na europskom tržištu, što je zasigurno utjecalo i na rezultate same Petrokemije - ističu u ENNA-i.

Uz ulazak u Petrokemiju ENNA se krajem prošle i početkom ove godine, u akvizicijskom dijelu poslovanje grupe, fokusirala na povećanje vlasničkog udjela u Luci Ploče. U siječnju ove godine stekla je 2848 redovnih dionica Luke Ploče, čime je prešla kontrolni prag od 25 posto dionica, došavši u obvezu objavljivanja javne ponude za preuzimanje tog dioničkog društva. ENNA-inu ponudu od 412 kuna za dionicu prihvatilo je 119 dioničara Luke Ploče, od kojih je otkupljeno ukupno 43.947 dionica ili 10,39 posto vlasništva u Luci. Nakon te transakcije ENNA kontrolira 36 posto temeljnog kapitala Luke Ploče.

Kada je u pitanju temeljna djelatnost grupe, trgovina i opskrba plinom, u ENNA-i ističu da jednom od svojih najjačih kompetencija smatraju "trade" te već nekoliko godina uspješno trguju na europskim burzama plina, što se izravno odražava na financijske rezultate, s obzirom na to da su prošle godine čak dvije trećine prihoda ostvarili u inozemstvu.

PPD-ova distribucijska tvrtka kao najvažniji događaj u protekloj godini ističe potpisivanje koncesijskog ugovora između Prvog plinarskog društva - distribucije plina (PPD-DP) i Osječko-baranjske županije kojim je PPD-DP plinificirao općinu Erdut i prvi put doveo plin u taj dio zemlje. Ugovor je, ističu u ENNA-i, važan jer znači distribucijski iskorak kompanije s područja Vukovarsko-srijemske županije.

ENNA
ENNA transport

Iz obilja poslovnih događaja u prošloj i dosadašnjem dijelu tekuće godine, u ENNA-i izdvajaju i dva uspješno dovršena posla ENNA-e ESCO. Energetsku obnovu Opće bolnice Varaždin i Policijske akademije u Zagrebu.

- Projekt obnove Opće bolnice Varaždin vrijedan je 83,5 milijuna kuna, započet je u kolovozu 2017., a dovršen je krajem prosinca prošle godine. Na godišnjoj razini očekuju se uštede na energentima u minimalnom iznosu od 4,25 milijuna kuna - ističu u ENNA-i.

U obnovu Policijske akademije u Zagrebu investirano je 64 milijuna kuna, a projicirana godišnja ušteda na energentima iznosi 2,3 milijuna kuna. U ENNA-i skreću pozornost na model financiranja oba projekta. Naime, obnove Opće bolnice Varaždin i Policijske akademije sufinancirane su iz Programa energetske obnove zgrada javnog sektora, koji provode Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Za obnovu OB-a Varaždin Fond je osigurao 24 milijuna kuna, a za Policijsku akademiju 19 milijuna. Ostatak, više od 60 milijuna kuna za OB Varaždin, odnosno 45 milijuna za Policijsku akademiju, osigurala je tvrtka ENNA ESCO. Ulaganje ENNA-e ESCO vraćat će se sljedećih 14 godina iz ušteda na energentima, ističu u grupi.

U sklopu širenja poslovanja na tržištu obnovljivih izvora energija, ENNA grupa je krajem prošle dovršila kogeneracijsko postrojenje za proizvodnju električne i toplinske energije iz drvne biomase u vukovarskoj Gospodarskoj zoni. Riječ je o investiciji vrijednoj 24 milijuna kuna.

Iz drvne sječke vukovarska energana proizvodi 500 kW električne energije po satu te 1 MW toplinske energije. Veći dio proizvedene električne energije plasira se u elektroenergetsku mrežu, a manji se dio koristi za vlastite potrebe na objektu kogeneracije. Oko 50 posto toplinske energije troši se za vlastite potrebe, tj. za sušenje drvne sječke, dok se preostali dio plasira u Gospodarskoj zoni.

Kad su u pitanju investicije grupe u Vukovaru, gdje joj je i sjedište, u ENNA-i kažu da su ponosni zbog dovršetka svojeg poslovnog centra u gradu heroju, što se prostire na 11.000 četvornih metara, od kojih je 2000 kvadrata uredske i konferencijske namjene. U centar je uloženo 24 milijuna kuna kako bi kompanija na jednome mjestu okupila sve svoje tvrtke i prateće djelatnosti.

U novi poslovni kompleks grupe uselili su se i djelatnici Zaklade Novo sutra, koju je utemeljio vlasnik i predsjednik Uprave Energije naturalis Pavao Vujnovac s planom da svake godine zajednici donira oko milijun kuna kroz humanitarne projekte i studentske stipendije.

U okviru ovogodišnje donatorske aktivnosti uz nekoliko novih obrazovnih i humanih projekata, Zaklada Novo sutra izabrala je nove stipendiste koji se pridružuju najboljim slavonskim studentima izabranim protekle dvije godine. U bliskoj budućnosti neki od njih svoju budućnost možda će graditi upravo u Energiji naturalis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:49