Mid Europa u novoj akciji

Novi vlasnik zagrebačkog Mlinara u novoj velikoj transakciji u regiji, prodaje Knjaz Miloš

Mid Europa proljetos je Coca-Coli, umjesto Knjaza Miloša, prodala konditora Bambi
Mineralna voda Knjaz Miloš
 Knjaz Miloš

Investicijski fond Mid Europa, koji je nedavno postao većinski vlasnik zagrebačkog Mlinara, potvrdio je izlazak iz vlasništva nad najvećom tvornicom mineralne vode u Srbiji Knjaz Miloš sa sjedištem u Aranđelovcu i prodaju te kompanije konzorciju Pepsija i češkog proizvođača i distributera bezalkoholnih pića Karlovarske Mineralne Vodi (KMV).

- Sporazum s PepsiCo i KMV-om postignut je i čekamo odobrenje pripadajućih regulatornih tijela za dovršetak prodaje Knjaza Miloša koji bi uslijedio tijekom trećeg tromjesječja ove godine - priopćeno je iz Mid Europe, koji se smatra najvećim privatnim equity ulagateljem u srednjoj i istočnoj Europi.

Kao i u slučaju preuzimanja Mlinara, kojeg je Mid Europa prekjučer i službeno objavila, iznos transakcije s Pepsijem i KMV-om poslovna je tajna. Prilikom preuzimanja Knjaza Miloša 2015., Mid Europa je isplatio dotadašnje vlasnike s 575 milijuna eura, ali je tada uz Knjaz Miloš u paketu kupio i prehrambenu industriju Bambi i mljekaru Imlek.

U vezu s vlasničkim preslagivanjima u Knjazu Milošu i ovom je prilikom, kao i u nekim ranijima, dovođena Coca-Cola uz prenošenje procjena u medijima kako je američki gigant spreman Mid Europi isplatiti 100 milijuna eura za preuzimanje aranđelovačke tvrtke. Pomalo neočekivano, Mid Europa proljetos je Coca-Coli, umjesto Knjaza Miloša, prodala Bambi za 260 milijuna eura.

Prvi put Coca-Cola je pokušala ući u Knjaz Miloš 2004. u kombinaciji s legendarnim košarkašem Vladom Divcem koji je otkupljivao dionice od malih dioničara. Divac je iskazivao namjeru da stekne većinsko vlasništvo u Knjazu Milošu, ali je od toga brzo odustao i prodao dionice na tržištu.

Fond Mid Europa, prema dostupnim procjenama, raspolaže kapitalom od četiri milijarde i 200 milijuna eura. Osim u prehrambenu industriju, ulaže u telekomunikacije i industriju zabave.

- Knjaz Miloš je još jedan primjer vizije i sposobnosti Mid Europe da reformira centralnoeuropsku potrošačku kompaniju u lidera brendiranih kategorija. Nakon naše nedavne prodaje kompanije Bambi kompaniji Coca-Cola HBC, Knjaz Miloš je također našao svoje mesto u portfelju vodećeg međunarodnog igrača - komentirao je supredsjedatelj odbora za investicije i menadžment Mid Europe Robert Knorr.

Iz Mid Europe priopćili su da će Mato Škojo, donedavni vlasnik Mlinara, zadržati manjinski vlasnički udjel u Mlinaru, ali nisu precizirali, kao ni Škojo, o koliko se dionica radi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 03:52