Imovina na bubnju

Novi pokušaji prodaje imovine Coninga. Nude se hotel Trakošćan i apartmani na Ugljanu

Coning d.d. je u stečaj unio 16 nekretnina u ukupnoj vrijednosti 183 milijuna kuna
Coning
 Željko Hajdinjak / Cropix / CROPIX

Varaždinski Trgovački sud najavio je prodaju hotela Trakošćan i apartmanskog naselja Zelena punta u Kukljici na otoku Ugljanu u vlasništvu Coninga d.d. u stečaju.

- Sud će zaključkom o prodaji utvrditi vrijednost nekretnina, te način i uvjete prodaje nekretnina – navodi se u odlukama Trgovačkog suda o prodaji imovine Coninga d.d. u kojem je stečaj otvoren 19. lipnja 2018. zbog nemogućnosti servisiranja duga od 331 milijuna kuna, od čega je u stečaju osporeno 208 milijuna kuna potraživanja.

U izvješću suda o provođenju stečaja Coninga d.d. iz studenoga prošle godine navodi se da je 'prometna vrijednost Zelene punte 37 milijuna i 570 tisuća kuna', uz dodatak da su te nekretnine opterećen razlučnim pravima u korist vjerovnika Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) te tvrtki Ergasia i Adriatic Tourist Resorts, obje iz Zagreba.

Prema istome izvoru, hotel Trakošćan s pripadajućim parkom i zgradama, procijenjen je na 55 milijuna i 200 tisuća kuna. I te su nekretnine opterećene razlučnim pravima u korist vjerovnika Adriatic Tourist Resorts, HBOR-a, tvrtke ESCO Energy i države.

Ako bi se našao kupac za Zelene puntu i (ili) hotel Trakošćan, bila bi to prva uspjela prodaja većih i vrijednijih nekretnina Coninga d.d. koji je u stečaj unio 16 nekretnina u vrijednosti 183 milijuna kuna. Dosada, među ostalim, nije bilo interesa za hotel Pagus na Pagu, čija je oglašena cijena bila 49 milijuna kuna, te poslovnu zgradu Coninga u središtu Varaždina ponuđenu za 14 milijuna kuna.

Nešto bolje sreće sud je bio u prodaji pokretnina Coninga d.d., pa je tako prodana jahta Beneteau Oceanis 411 Clipper za 220 tisuća kuna.

U trenutku proglašenja stečaja Coninga d.d., većinski vlasnik bila je tvrtka Coning Alfa u suvlasništvu bivšeg potpredsjednika Vlade i sadašnjeg župana Varaždinske županije Radimira Čačića, čija je supruga Marija bila predsjednica Uprave Conninga d.d. od 2010. do 2011.

I u Coning Alfi je otvoren stečaj 2018., a jedinu imovinu tvrtke čine dionice Coninga d.d.. Financijska agencija zatražila je stečaj Coninga Alfe u skraćenoj proceduri zbog nedostatne imovine za namirenje vjerovnika, no sud je odbio taj prijedlog s obrazloženjem da spomenute dionice Coninga d.d. vrijede 45 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:37