Bolje korištenje fondova EU

Nove narudžbe u građevinarstvu u prvih devet mjeseci čak 16,4 milijardi kuna

Građevinska aktivnost u Hrvatskoj ubrzanom je dinamikom nastavila rasti i u trećem ovogodišnjem tromjesečju
Građevinski radovi, ilustracija
 Vojko Basic / CROPIX

Građevinska aktivnost u Hrvatskoj nastavila je rasti i u trećem ovogodišnjem tromjesečju, i to, kako pokazuju podaci državne statistike, ubrzanom dinamikom.

Naime, vrijednost novih narudžbi u građevini, koje su tvrtke s 20 i više zaposlenih ostvarile s vlastitim radnicima, u trećem je tromjesečju bila 16,1 posto veća nego u istom lanjskom razdoblju, dok je u prvih devet mjeseci ove godine njihova vrijednost bila 18,1 posto veća nego u prvih devet mjeseci prošle godine. Time je, ocjenjuju u HGK, nastavljen rast građevinskih radova, koji kontinuirano traje od početka 2015. godine. Rast se, dodaju u Komori, u većoj mjeri temelji na povećanju vrijednosti radova na ostalim građevinama, koje bilježe skok od 24,7 posto u odnosu na treći kvartal prošle godine, nego na rastu vrijednosti radova na zgradama, koji su u istom razdoblju porasli 7,3 posto. Rast vrijednosti radova na ostalim građevinama, ističe se u komentaru HGK, ustalio se od trećeg kvartala prošle godine, a tijekom ove godine postao je dinamičniji od rasta vrijednosti radova na zgradama zbog sve boljeg korištenja novca iz fondova EU.

Još veći rast u trećem tromjesečju ima, kako pokazuju podaci DZS-a, vrijednost novih narudžbi u hrvatskoj građevini. U razdoblju od početka srpnja do kraja rujna ove godine vrijednost novih narudžbi iznosila je više od 6,3 milijardi kuna, što je 32,2 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Kada je riječ o zbirnim podacima za prvih devet mjeseci ove godine, vrijednost novih narudžbi iznosila je čak 16,4 milijardi kuna, ili 19,1 posto više nego u prvih devet mjeseci prošle godine. I kod novih narudžbi izraženi su radovi na ostalim građevinama, pokazuju podaci DZS-a.

"Riječ je o strukturno ujednačenim i povijesno visokim stopama rasta novih narudžbi koje u bližoj budućnosti osiguravaju solidan rast građevinske aktivnosti i time nastavak pozitivnog doprinosa građevinarstva ukupnom gospodarskom rastu zemlje", zaključuje se u komentaru HGK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:09