Grade tvornicu

Nova kineska investicija u regiji: U Zrenjaninu će proizvoditi 13 milijuna guma godišnje

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

22.8.2018. u 17:12

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

22.8.2018. u 17:12

Professional auto mechanic replacing tire on wheel in car repair workshop., Image: 335389857, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia
Profimedia, Panthermedia

Ilustracija

Kineska tvornica guma Shandong Linglong Tyre izvijestila je šangajsku burzu kako planira investiciju od 870 milijuna eura u Srbiji. Odbor direktora Shandong Linglonga, kako je priopćeno burzi, odobrio je prijedlog izgradnje tvornice u slobodnoj zoni u Zrenjaninu koja bi u punom kapacitetu proradila 2025..

Nagodinu bi, prema istome izvoru, Shandong Linglong počeo s izgradnjom tvornice u Zrenjaninu, koja bi se odvijala u tri faze. Plan je da zrenjaninski pogon na tržište godišnje plasira trinaest milijuna i 620 tisuća automobilskih guma.

Izbor kineske korporacije na Zrenjanin pao je, prema općoj ocjeni, zbog niskih troškova projektiranja, gradnje, rada i poslovanja u Srbiji. Uz to, spomenuta slobodna zona, među ostalim, nudi investitorima oslobađanje od PDV-a na potrošnju struje i plina, poreza na dobit te bescarinski uvoz opreme i usluga.

Niz poslovnih pothvata

Najava investicije u tvornicu guma nadovezuje se na više velikih kineskih poslovnih pothvata u susjednoj državi poput izgradnje mosta Borča-Zemun (cijena izgradnje 300 milijuna dolara), preuzimanja željezare u Smederevu (50 milijuna dolara) i izgradnje tri dionice brze ceste od Beograda prema jugu Srbije. Iduća velika kineska investicija, prema procjeni medija u Srbiji, mogla bi biti dokapitalizacija rudnika u Boru, za što je tamošnja Vlada nedavno raspisala natječaj.

Shandong Linglong, prema službenim podacima kompanije, spada s godišnjim prihodom od milijardu i 500 milijuna dolara te s 12 tisuća zaposlenih, među deset najvećih proizvođača guma u svijetu. U Europi trenutno imaju samo urede za testiranja guma, a osim u pet tvornica u Kini, proizvodnju su organizirali i na Tajlandu.

Posluju u 180 država

Kineska korporacija gume prodaje u 180 zemalja svijeta i ima status originalnog dobavljača za automobilske industrije poput Forda, Hyundaija, Fiata i Volkswagena. Daljnji prodor pokušat će načiniti, među ostalim, i kroz proljetos ugovoreno sponzorstvo talijanskom nogometnom ponosu Juventusu. Otprije su već prisutni u vrhunskom europskom nogometu kao sponzori njemačkog Wolfsburga.

Prije odbora direktora Shandong Linglonga izgradnju tvornice u Zrenjaninu odobrile su nadležne kineske državne institucije. Među ostalima, odobrenje su dali i Ministarstvo trgovine te Komisija za razvoj i reforme.