Vodeći dobavljači

Nijemci najavili novi pogon za proizvodnju baterija: Opremat će 400.000 električnih vozila

AUTOR:

  • Jozo Vrdoljak/Privredni.hr

OBJAVLJENO:

12.2.2020. u 15:50

AUTOR:

  • Jozo Vrdoljak/Privredni.hr

OBJAVLJENO:

12.2.2020. u 15:50

BASF

BASF, odjel istraživanja

BASF, njemačka kemijska kompanija, najavila je novu lokaciju za proizvodnju materijala za baterije u njemačkom gradu Schwarzheideu. Dio je to plana investicija u potporu europskom vrijednosnom lancu električnih vozila.

U pogonu će se proizvoditi  katodni aktivni materijali. Početni kapacitet nove proizvodnje moći će opskrbiti oko 400.000 električnih vozila godišnje BASF-ovim materijalima za baterije. BASF-ovi inovativni katodni materijali povećat će performanse baterija promovirajući time uspjeh mobilnosti pogodne za klimu.

Modularni dizajn i infrastruktura pogona u Schwarzheideu omogućuje brzo povećanje proizvodnih kapaciteta, što će  BASF-u omogućiti da udovolji sve veću potražnju kupaca na europskom tržištu električnih vozila. Pogon u Schwarzheideu upotrebljavat će prekursore iz BASF-ova prije najavljenog pogona u Harjavalti u Finskoj. Početak rada dvaju pogona planiran je za 2022. godinu.

BASF

BASF-ov pogon u Schwarzheideu

 

„Pogoni u Njemačkoj i Finskoj osigurat će našim kupcima pouzdan pristup prilagođenim katodnim aktivnim materijalima s visokim udjelom nikla u blizini njihovih europskih proizvodnih postrojenja. Zahvaljujući investicijama u Finskoj i Njemačkoj, BASF će biti prvi dobavljač CAM-a s lokalnim proizvodnim kapacitetima na današnjim trima glavnim tržištima: Aziji, SAD-u i Europi. BASF će postati vodeći dobavljač s pouzdanim i održivim lancem opskrbe baziranim u Europi, koji će obuhvaćati neplemenite metale, osobito nikal i kobalt, proizvodnju prekursora i proizvodnju katodnih materijala u istoj regiji.“, istaknuo je Peter Schuhmacher, predsjednik BASF-ova Sektora katalizatora.

Pogon u Schwarzheideu koristi energetski učinkovitu plinsku i parnu turbinsku elektranu koja radi na principu kombinirane proizvodnje topline i energije. Trenutno se modernizira kako bi se dodatno povećala ekološka učinkovitost. Kad postrojenje za materijale za baterije bude pušteno u rad, planirana je i upotreba obnovljivih izvora energije. Pogon u Harjavali upotrebljavat će obnovljive izvore energije, uključujući hidroenergiju, energiju vjetra i energiju iz biomase. Zahvaljujući tom povoljnom energetskom miksu, CAM će imati vrlo nizak ugljikov otisak.

BASF

BASF-ov pogon u Schwarzheideu

 

Iz BASF-a su istaknuli kako investicije u Harjavalti u Finskoj te u Schwarzheideu u Njemačkoj potvrđuju BASF-ovu potporu planu Europske komisije za europski vrijednosni lanac proizvodnje akumulatora te su dio važnog projekta od zajedničkog europskog interesa, koji je Europska komisija odobrila 9. prosinca 2019. u skladu s pravilima Europske unije o državnim potporama.

BASF-ov Sektor katalizatora vodeći je svjetski dobavljač procesnih katalizatora za smanjenje emisija.