Još jedna u nizu

Nakon pada dobiti od 33 posto, jedna od najvećih svjetskih banaka najavila 35.000 otkaza

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

19.2.2020. u 8:12

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

19.2.2020. u 8:12

(FILES) In this file photograph taken on March 24, 2010, a pedestrian walks past a branch of international banking firm HSBC in Paris. - HSBC announced a radical overhaul on February 18, 2020, including plans to slash 35,000 jobs and slim operations in the United States and Europe, after profits slid by a third last year. The Asia-focused lender has been trying to lower costs as it faces a multitude of uncertainties caused by the grinding US-China trade war, Britain's departure from the European Union and now the deadly new coronavirus in China. (Photo by Loic VENANCE / AFP)
Loic VENANCE / AFP

Ilustracija, poslovnica HSBC-a u Parizu

HSBC, najveća europska banka po imovini koja posluje u preko 50 zemalja diljem svijeta najavila je ukidanje 35.000 radnih mjesta i prodaju 100 milijardi dolara vrijednu imovinu u sljedeće tri godine. Rezovi u vrijednosti od 4,5 milijardi dolara, piše Wall Street Journal, odvit će se u najvećoj mjeri u europskim i američkim poslovnicama HSBC-a, kao i u njihovoj investicijskoj banci. Rezultat je to pada neto dobiti za čak 33 posto u prošloj godini, a nakon objave loših poslovnih rezultata, cijena dionice banke pala je za pet posto.

Stoga će 155 godina stara banka koja trenutno zapošljava 235.000 ljudi morati reorganizirati svoje poslovanje koje, kako su objasnili u HSBC-u, pati zbog političkih nestabilnosti na glavnim tržištima banke. Ujedinjeno Kraljevstvo napušta Europsku uniju, u Hong Kongu vladaju antivladini prosvjedi, dok između Kine i SAD-a i dalje vlada tržišni sukob. Usto, još se ne zna koliki će utjecaj na rezultate banke ostaviti epidemija koronavirusa na azijskom tržištu na kojem HSBC ostvaruje polovicu svojih prihoda.

- Otprilike 30 posto naših operacija trenutno nas košta više nego što nam donosi novaca, a većina se odnosi na europsko i američko tržište. Prestat ćemo poslovati gdje god će biti potrebno, a za oko 15 posto smanjit ćemo i broj zaposlenika, najviše u našoj investicijskoj banci i sjedištu u Londonu – objasnio je Noel Quinn, izvršni direktor banke, dodajući da će “ugasiti” 35 posto poslovnica u Europi i 45 posto u SAD-u.