"Slušali smo, naučili smo"

Nakon brojnih tužbi Bayer u istraživanje sredstava za zaštitu bilja ulaže 5 milijardi eura

Prošli je mjesec Bayer kalifornijskom bračnom paru isplatio više od 2 milijarde dolara odštete
Prosvjednici su ovo spajanje prozvali "smrtonosnim brakom"
 Wolfgang Rattay / REUTERS

Njemački proizvođač sredstava za zaštitu bilja i kemijskih spojeva Bayer, koji se oporavlja od troškova prema američkim tužbama da njegov glifosatni herbicid uzrokuje rak, objavio je u petak da će u istraživanje sredstava za zaštitu bilja uložiti 5 milijardi eura.

Kompanija je pokrenula kampanju kako bi u javnosti popravila loš imidž povezan s preuzimanjem proizvođača glifosata Monsanta. Bayer obećava da će smanjiti svoj negativan utjecaj na okoliš do 2030. za 30 posto.

- Slušali smo. Naučili smo - priopćio je Bayer na svojoj internetskoj stranici, potvrđujući svoju "povećanu odgovornost i ... jedinstven potencijal za unapređenje poljoprivrede na dobrobit društva i planeta".

Prošli je mjesec Bayer kalifornijskom bračnom paru isplatio više od 2 milijarde dolara odštete, nakon što je američki sud presudio da je aktivna tvar glifosat iz njegova herbicida Roundupa uzrokovala rak. Radi se o dosad najvišoj odšteti koju je odredio američki sud, koja je povezana sa zaštitnim sredstvima.

Nakon te presude Bayerove dionice potonule su na najnižu razinu u zadnjih sedam godina. Kompaniji je to treća po redu presuda američkih sudova zbog Roundupa. Bayer je kupnjom američkog Monsanta prošle godine za 63 milijarde dolara stekao to sredstvo za uništavanje korova te tvrdi da je glifosat sigurna zaštitna tvar za ljude.

Pad dionica smanjio je Bayerovu tržišnu vrijednost na 56 milijardi dolara, ispod svote koju je platio za Monsanto. To je pojačalo pritisak na izvršnog direktora Wernera Baumanna, koji se zalagao za preuzimanje Monsanta i sada je suočen s oštrom reakcijom dioničara.

Baumann je pojačao Bayerovo djelovanje u odnosima s javnošću u kriznim situacijama i osobno pokrenuo nastojanja da popravi imidž svoje tvrtke. Kompanija je suočena i s negativnom reakcijom u Njemačkoj zbog naglog pada populacije kukaca, budući da ekolozi to pripisuju prekomjernoj uporabi sredstava za uklanjanje korova.

- Iako će glifosat i dalje igrati važnu ulogu u poljoprivredi i Bayerovom portfelju, tvrtka se zalaže da uzgajivačima ponudi veći izbor - navodi Bayer u priopćenju.

Kompanija je također objavila da nastoji smanjiti svoj utjecaj na okoliš rezanjem količine zaštitnih sredstava i želi omogućiti precizniju primjenu sredstava.

- To povećava transparentnost istraživačkih napora i predstojećeg procesa ponovnog registriranja glifosata u Europskoj uniji - navode u Bayeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:46