Poslovni rezultati

Najveći svjetski proizvođač pametnih telefona zabilježio pad neto dobiti u prvom kvartalu

Neto dobi u razdoblju od siječnja do ožujka iznosila je četiri milijarde dolara, što je 3,1-postotni pad u odnosu na godinu ranije NAJVEĆI SVJETSKI PROIZVOĐAČ PAMETNIH TELEFONA BILJEŽI VELIKI PAD NETO DOBITI 'Najgori podaci tek će uslijediti kada se vide pravi učinci pandemije'
Samsung trgovina
 Sputnik via AFP

Najveći svjetski proizvođač pametnih telefona Samsung Electronics u srijedu je izvijestio o padu neto dobiti u prvom tromjesečju, jer je pandemija koronavirusa umanjila potražnju.

Neto dobi u razdoblju od siječnja do ožujka iznosila je četiri milijarde dolara, što je 3,1-postotni pad u odnosu na godinu ranije, stoji u priopćenju tvrtke.

Rezultat u prvom tromjesečju „djelomično je posljedica Covida-19“, priopćio je Samsung. Početkom travnja Samsung je obustavio rad na 11 prekomorskih montažnih linija. Samsung je priopćio da će „neizvjesnosti potaknute Covidom-19 trajati i u drugoj polovini 2020. godine, dok će trajanje i utjecaj pandemije i dalje biti „nepoznati“.

„Očekuje se da će prodaja i dobit poslovanja s određenim proizvodima, uključujući pametne telefone i televizore, značajno pasti jer Covid-19 utječe na potražnju i dovodi do zatvaranja trgovina i tvornica na globalnoj razini“, stoji u priopćenju.

Rezultati prvog tromjesečja pokazali su „blagi utjecaj“ epidemije virusa, koji se u početkom godine pojavio u Kini te se proširio u SAD, Europu i Indiju, što su ključna Samsungova tržišta, rekao je istraživač u kompaniji Strategy Analytics Woody Oh.

„No, pravi će se učinak pokazati u drugom tromjesečju“, rekao je Oh dodajući da će gotovo sve tvrtke izvijestiti o svojim najgorim rezultatima u drugom tromjesečju kada će učinci pandemije postati jasniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:45