Istraživanje

Najveći izazovi poduzetnika: Pronalazak i zadržavanje kvalitetnih radnika i visoki porezi

Eevizorsko-konzultantska tvrtka EY provela je istraživanje koje donosi uvid u ključne izazove, perspektive i planove hrvatskih poduzetnika
Berislav Horvat, Country Managing Partner u EY-u Hrvatska
 Boris Kovačev / CROPIX

Pronalaženje i zadržavanje kvalitetnih zaposlenika te visoki porezi i česte izmjene poreznih propisa najveći su izazovi hrvatskih poduzetnika. Pokazalo je to istraživanje Poduzetnički barometar koje je provela revizorsko-konzultantska tvrtka EY, a koje donosi uvid u ključne izazove, perspektive i planove hrvatskih poduzetnika, točnije dosadašnjih kandidata programa EY Poduzetnik godine koji je upravo krenuo u svoje šesto izdanje.

EY

Na vrhu liste izazova s kojima se poduzetnici susreću u početnoj fazi poslovanja nalazi se širenje na tržišta, dok je na drugom mjestu izazov pronalaska i zapošljavanja kvalificirane radne snage, a slijedi prikupljanje financijskih sredstava te uspostavljanje organizacijske strukture tvrtke.

EY

Na pitanje što je po njima ključno za poboljšanje imidža poduzetništva u Hrvatskoj preko polovice ispitanika kazalo je kako najveći utjecaj ima kvalitetnija javna promocija uspješnih poduzetničkih priča, nakon čega slijedi promocija uloge poduzetnika u stvaranju novih radnih mjesta.

- Poticanje poduzetništva, promoviranje pravih vrijednosti i izgradnja pozitivne poduzetničke klime u Hrvatsko, zadatak je svih nas, poslovne zajednice, predstavnika Vlade i državnih institucija, medija i cjelokupne javnosti, a tvrtka EY na tome aktivno radi posljednjih pet godina otkad smo pokrenuli program EY Poduzetnik godine – naglasio je Berislav Horvat, Country Managing Partner u EY-u Hrvatska, komentirajući rezultate Poduzetničkog barometra koji je prvi put proveden u Hrvatskoj, te je dodao kako bi "država trebala intervenirati mjerama porezne politike i tako osigurati veću konkurentnost i zadržavanje radne snage te potaknuti samozapošljavanje".

EY

Poduzetnici koji su sudjelovali u istraživanju slažu se kako je na vrhu liste najznačajnijih utjecaja na unapređenje poduzetničkih aktivnosti u Hrvatskoj poboljšanje kvalitete obrazovnog sustava. Naime, čak 94 posto poduzetnika smatra kako fakulteti ne razvijaju sve potrebne vještine kod budućih zaposlenika i stoga njih 85 posto u vlastitim tvrtkama organizira programe poput stažiranja i prakse.

EY

Inače, EY Poduzetnički barometar provedeno je među uspješnim poduzetnicima, odnosno dosadašnjim kandidatima hrvatskog izdanja programa EY Poduzetnik godine, globalnog programa nagrađivanja najuspješnijih poduzetnika koji EY provodi više od 30 godina. Istraživanje je provedeno tijekom srpnja i kolovoza 2019. i ovo je prvo takvo istraživanje provedeno među sudionicima dosadašnjih pet izdanja programa EY Poduzetnik godine.

EY

Ispitanici dolaze iz različitih industrija, uključujući proizvodnju, tehnologiju, hotelijerstvo, ugostiteljstvo i turizam, nekretnine i građevinarstvo, profesionalne usluge, proizvode široke potrošnje, maloprodaju i veleprodaju, zdravstvo i druge sektore. Cilj istraživanja je bolje razumijevanje poduzetničkog okruženja u Hrvatskoj te izazova s kojima se poduzetnici susreću. Istraživanje pruža uvid u to kako su poduzetnici uspjeli ostvariti uspjeh i kreirati vrijednost za sebe i društvo te kakvi su im planovi za daljnji razvoj poslovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:15