Državni fond blagostanja

Najveći fond na svijetu objavio gubitak i ime novog šefa koji se usporedio sa Solskjaerom

Trenutna vrijednosta norveškog fonda blagostanja je 930 milijardi dolara, tvrdi Reuters
Naftna platforma Corpus Christi u Meksičkom zaljevu
 Profimedia, First Light

Najveći investicijski fond na svijetu Norveški državni fond blagostanja izgubio je od početka godine 124 milijarde dolara zbog potresa na tržištu kapitala uslijed širenja koronavirusa.

- Trenutna vrijednosta norveškog fonda blagostanja je 930 milijardi dolara, a još krajem veljače ove godine, prije potresa na tržištu kapitala, fond je vrijedio oko tisuću i 170 milijardi dolara – navodi agencija Reuters u osvrtu na objavu norveškog državnog fonda o gubicima zbog koronavirusa.

Agencija podsjeća da norveški fond blagostanja ima ogroman utjecaj na tržište kapitala u svijetu jer posjeduje 1,5 posto vrijednosti svih dionica izlistanih na burzi. Procjenjuje da je investicijski portfelj spomenutog fonda oslabio od početka godine 16,2 posto čime je, zaključuje Reuters, gotovo izbrisana dobit fonda iz 2019..

- Fond blagostanja zapravo je poslovna jedinica u sastavu norveške središnje banke, formalnog naziva Norges Bank Investment Management. Prihod norveške naftne i plinske industrije fond ulaže u strane dionice, obveznice i nekretnine – napominje Reuters.

Istodobno s objavom gubitka zbog koronavirusa, norveški fond blagostanja objavio je izbor Nicolaia Tangena za svog novog predsjednika. Tangen će u rujnu ove godine zamijeniti Yngve Slyngstada koji je još prošle godine najavio odlazak s mjesta predsjednika fonda nakon 12 godina obnašanja te funkcije.

- Ovo nije samo posao iz snova, već posao o kojem sam maštao kao dječak – poručio je Tangen u prvoj izjavi nakon imenovanja na čelo najvećeg investicijskog fonda na svijetu. Tangen je ostvarenje svojih snova usporedio s pothvatom najvećeg norveškog nogometaša svih vremena Ole Gunnara Solskjaera koji je postao trener Manchester Uniteda.

Gledajući aktualni trenutak norveškog fonda blagostanja, i Tangen, poput Solskjaera u posrnulom velikanu engleskog i svjetskog nogometa Manchester Unitedu, preuzima vodstvo u silaznoj putanji institucije koja ga je izabrala.

Reuters spekulira i kako bi Tangen na novoj dužnosti mogao imati manje prihode nego u londonskom AKO Capital Partnershipu, gdje je predsjednik Uprave i upravlja investicijskim portfeljom od 16 milijardi dolara. Agencija prenosi procjenu norveškog biznis magazina Kapital kako je Tangen dosada zaradio oko 550 milijuna dolara. S druge strane, podsjeća Reuters, Yngve Slyngstad prijavljivao je godišnju plaću u fondu blagostanja od oko 640 tisuća dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:53