Opskrba zasad sigurna

Najveći cestovni prijevoznik roba u zemlji: Funkcioniramo otežano i zahvaljujući vozačima

Stanje s posljedicama koronavirusa na promet roba mijenja se svaki sat, kažu u Ricardu
 Vlado Kos / CROPIX

Najveći domaći trgovački lanci, kako nam je poručeno iz njih, zasad nemaju poteškoća u opskrbi robama uslijed izvanrednog stanja proglašenog praktički u cijeloj Europi zbog širenja koronavirusa. Dok dio domaćih trgovačkih lanaca ima svoj prijevoz i logistiku za 'punjenje' centara kao i dostavu robe do trgovina, dio ih se koristi uslugama specijaliziranih prijevoznika i logističara.

Najveći domaći cestovni prijevoznik roba je Ricardo iz Darde u Baranji, čiji predsjednik Uprave Milan Vrdoljak trenutne uvjete poslovanja za prijevoznike ocjenjuje kao vrlo otežane.

- Situacija s koronavirusom i posljedicama te epidemije na promet se mijenja iz sata u sat. Budući da Ricardo vozi u sve zapadnoeuropske zemlje, moramo istodobno pratiti sva tržišta i utjecaj koronavirusa na njih. Sve što bih vam sada detaljnije rekao o uvjetima poslovanja moglo bi za sat, dva biti zastarjelo – kazao nam je Vrdoljak. U cjelini gledano, dodaje naš sugovornik, prijevoznici posluju vrlo otežano i održavaju postojeći nivo poslovanja najviše zahvaljujući svojim vozačima.

- Vozači praktički svaki dan riskiraju svoje zdravlje i život. Nemam riječi kojima bih istaknuo njihovu važnost ne samo za našu tvrtku, nego i za društvo u cjelini – ističe direktor Ricarda.

Ovog trenutka za prijevoznike je, prema riječima Vrdoljaka, najveći izazov procijeniti situaciju u svakoj pojedinoj narudžbi da im se, primjerice, ne dogodi da utovare robu koju ne mogu isporučiti zbog blokade neke od granica koju prelaze.

- Pogrešna poslovna odluka, bez obzira u kakvim uvjetima je donešena, vrlo je skupa za svaku kompaniju pa tako i za nas. Bilo je poteškoća pri odlasku i povratku vozača s određenih destinacija no sve smo to nekako riješili i prebrodili. Ostaje nam samo pratiti sve što se događa u vezi koronavirusa iz sata u sat i nadati se povoljnom ishodu za sve – zaključuje Milan Vrdoljak.

Logistički centri naših najvećih trgovačkih lanaca puni su robe, koja se nesmetano razvozi prema trgovinama. Dio velikih trgovačkih lanaca, međutim, potvrdio nam je nedostatak dijela proizvoda u svojim trgovinama. No, kažu nam, riječ je o privremenim i otklonjivim poteškoćama.

- Naši djelatnici redovito pune police i izlažu proizvode, no kupce molimo za razumijevanje i strpljenje ako nekih proizvoda u određenom trenutku nema na policama, jer ih ne stignemo dovoljno brzo staviti na policu – naveli su nam u Konzumu. Kad je u pitanju opskrba i stanje zaliha, opskrbni lanac Konzuma, rečeno nam je, i u ovim trenucima rasta potražnje dobro funkcionira te su sva skladišta dobro opremljena, uz dodatna povećanja zaliha.

- Kako bismo kupcima osigurali potrebne namirnice u slučaju ograničenja ili prekida isporuke iz ugroženih zemalja, neprestano tražimo i alternativne izvore nabave. Najveći naglasak stavljamo na suradnju s domaćim dobavljačima koja je strateški prioritet u Konzumu od samog početka pa tako i u trenutnoj situaciji – napominju u našem najvećem trgovačkom lancu.

Opskrba robom bez obzira na izvanredno stanje funkcionira i u drugom po veličini trgovačkom lancu u zemlji, SPARU I INTERSPARU, doznajemo u SPARU Hrvatska.

- Može se dogoditi da neke police nisu u cijelosti pune s obzirom na trenutnu situaciju. Pojedinih proizvoda ima manje, no pobrinuli smo se da ih kupci mogu nadomjestiti sličnim proizvodima iz iste kategorije – navode u SPARU Hrvatska, uz dodatak kako su u stalnom kontaktu s dobavljačima u cilju osiguranja dovoljnih količina roba.

U Lidlu su nam potvrdili kako postoji pojačana potražnja u njihovim trgovinama trajnih proizvoda, konzerviranih namirnica i dezinfekcijskih pripravaka.

- Jako dobro surađujemo s dobavljačima i proizvođačima te za sada nemamo naglašenijih problema s opskrbom svojih trgovina namirnicama – poručili su nam iz Lidla.

I u najvećem lancu drogerija za zdravlje i kozmetiku na našem tržištu, DM- Drogerie marktu, trenutnu situaciju opskrbe svojih 160 trgovina u zemlji, ocjenjuju povoljnom.

- Iako u određenim segmentima postoje kašnjenja i pojačana potražnja, DM u suradnji s dobavljačima uspješno opskrbljuje 160 prodavaonica u Hrvatskoj. Naravno, sada nam je prioritet osigurati najvišu razinu sigurnosti kupaca, djelatnika i proizvoda te se time vodimo u našim naporima da svim kupcima ponudimo proizvode koji su im potrebni za svakodnevni život – kazao nam je prokurist i voditelj resora logistike DM-a za Hrvatsku Davor Željko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:43