50. rođendan

Najveća 'gumarska' tvrtka u RH krenula iz unajmljene kovačnice, a danas ima 400 radnika

Tvrtka je otvorila dva vulkanizerska centra u Varaždinu i Zagrebu te moderni logistički centar
Postrojenje tvrtke Gumiimpex-GRP
 Facebook

Varaždinski Gumiimpex-GRP, najveća tvrtka u domaćoj gumarskoj industriji s gotovo 400 zaposlenih i godišnjim prihodom od oko 430 milijuna kuna, počeo je prije 50 godina svoj razvojni put kao vulkanizerska radionica današnjeg predsjednika Nadzornog odbora tvrtke, Rudolfa Kirića.

- Otac je obrtničku vulkanizersku radionicu otvorio 20. travnja 1970. u unajmljenom prostoru stare kovačnice u Varaždinu, ali ga je poduzetnički duh vrlo brzo vodio naprijed pa je 70-ih godina prošlog stoljeća već radio u vlastitom prostoru - kaže predsjednik Uprave Damir Kirić koji je naslijedio obiteljski biznis.

Najmoderniji centri

U osvrtu na razvojni put Gumiimpex-GRP-a Kirić ističe kako je tvrtka otvorila dva najmodernija vulkanizerska centra u Varaždinu i Zagrebu te moderni logistički centar na 12 tisuća četvornih metara, ostvarila dugotrajno partnerstvo s najvećim svjetskim gumarskim grupacijama poput Goodyeara, Bridgestonea, Hankooka, Michelina, Continentala i Pirellija, organizirala maloprodajne centre za prodaju guma te pokrenula i održala vlastitu proizvodnju opreme od gume, zatim i reciklažu i vlastita postrojenja za opskrbu električnom energijom. Rade u 50 tisuća četvornih metara poslovnog i radnog prostora, a na raspolaganju im je za širenje daljnjih 70 tisuća kvadrata zemljišta koje sad koriste.

- Naša proizvodnja uključuje, među ostalim, klasične preše za gumeno tehničke proizvode, proizvodnju i servis transportnih traka, gumiranje cjevovoda, ventila i spremnika te vlastitu mješaonicu za proizvodnju sirovih smjesa i sirovina za izradu gumenih proizvoda - napominje Kirić.

Pet solarnih elektrana

S obzirom na proizvodne mogućnosti Gumiimpex-GRP-a te činjenicu da recikliraju oko 25 tisuća tona otpadnih guma godišnje i da raspolažu s pet vlastitih solarnih elektrana, nameće se pitanje zašto nisu pokrenuli vlastitu proizvodnju automobilskih guma.

- Nikad nismo razmišljali ili pravili planove o započinjanju proizvodnje automobilskih guma jer bi to bilo potpuno neisplativo u uvjetima prezasićenosti tržišta - objašnjava Damir Kirić. Na opasku da tvornice guma imaju, primjerice, i susjedne Slovenija i Srbija, predsjednik Uprave Gumiimpex-GRP-a procjenjuje kako Hrvatska ne ispunjava neke od osnovnih preduvjeta za to kao što je kvalificirana radna snaga. - Samo Kina ima kapacitete da gumama opskrbljuje cijeli svijet, a gdje su Goodyear i Michelin - kaže Kirić koji 70 posto vlastite proizvodnje opreme od gume izvozi. Najvažnija izvozna tržišta su im, među ostalima, Njemačka, Austrija, Irska i Nizozemska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:42