Dodatak portfelju

Najbogatiji čovjek Češke za 1,9 milijardi eura kupuje CME, bivšeg vlasnika Nove TV

AUTOR:

OBJAVLJENO:

28.10.2019. u 15:26

AUTOR:

OBJAVLJENO:

28.10.2019. u 15:26

Osijek, 230311.
Veceras je u Osijeku svecano otvoren najveci regionalni trgovacki centar Portanova koji se prostire na povrsini od 80 tisuca kvadrata.U Portanovi ce biti otvoreno preko 100 trgovina koje ce zaposljavati vise od tisucu djelatnika a u cijeli projekt investitora Zeljka Bilosa osjeckog podezetnika ulozeno je 85 milijuna eura..Na svecanom otvorenju bio je prisutan veliki broj poznatih osoba iz politickog i javnog zivota.
Na fotografiji:trgovina tehnickom robom,Konikom.
Foto: Vlado Kos / Cropix
Vlado Kos / CROPIX

Televizori, ilustracija

Češki milijarder i poduzetnik Petr Kellner sklopio je u ponedjeljak sporazum o kupnji istočnoeuropske televizijske kuće Central European Media Enterprises (CME), bivše vlasnice Nove TV.

Dvije strane potpisale su sporazum koji moraju odobriti dioničari CME-a i regulatori za zaštitu tržišnog natjecanja, objavila je Kellnerova investicijska grupa PPF.

Očekuje se da će PPF za medijsku kuću platiti 1,9 milijardi eura.

CME obuhvaća više od 30 televizijskih postaja u Češkoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Sloveniji i Slovačkoj, s ukupno više od 45 milijuna gledatelja. Do srpnja 2017. u njihovom je portfelju bila i Nova TV u Hrvatskoj, koju su prodali United grupi.

Češki biznismen naglašava da će kupnjom CME-a ojačati PPF-ov medijski i telekomunikacijski portfelj u centralnoj i istočnoj Europi.

„Želimo iskoristiti očiglednu sinergiju između proizvoda i distribucije”, rekao je Kellner.

Godine 2014. PPF je preuzeo češko poslovanje britanskog mobilnog operatera O2.

Kellner je pak osvojio prvo mjesto na Forbesovoj ovogodišnjoj ljestvici najbogatijih Čeha. Njegovo bogatstvo procjenjuje se na 350 milijuna čeških kruna (15,2 milijarde dolara), a smatra se da ga je izgradio na kupnji bivših državnih poduzeća devedesetih godina prošlog stoljeća, nakon pada komunizma.

Aktualni češki premijer Andrej Babiš zauzima četvrto mjesto na Forbesovoj listi najbogatijih Čeha.