Nove optužbe

Naftni gigant u srcu korupcijskog skandala vrijednog 1,3 milijarde dolara

Optužbe su vezane uz Shellovu kupovinu licence za eksploataciju nafte u Nigeriji
Ilustracija: naftno postrojenje u Venezueli, naftna bušotina u Sjevernoj Dakoti i tanker uz obalu Venezuele
 Issac Urrutia / Juan Cralos Hernandez / Jim Ghertz / Reuters / Profimdia, Zuma Press

Naftna kompanija Royal Dutch Shell našla se u srcu korupcijskog skandala “teškog” 1,3 milijarde dolara, piše Independent.

Optužbe nizozemskog državnog tužiteljstva vezane su uz Shellovu kupovinu licence za eksploataciju nafte u Nigeriji. Naime, Shell i talijanska naftna kompanija Eni još su u 2017. optužene za podmićivanje te im se zbog toga sudi u Italiji, a sada se naftni gigant suočava s tom optužbom i u Nizozemskoj.

Da pojasnimo, Shell i Eni platili su oko 1,3 milijarde dolara nigerijskoj vladi prava od offshore bušenja (podmorska nalazišta). No, talijanski tužitelji, a sada i oni nizozemski, tvrde da čak 1,1 milijarda dolara nije uplaćena nizozemskoj vladi, već kompaniji Malabu koju vodi bivši nigerijski ministar energetike Dan Etete, koji je već osuđen za pranje novca. Tada je stotine milijuna dolara iskorišteno za kupovinu privatnih zrakoplova, Cadillaca, umjetnina i “luksuznog oružja” podijeljeno nizu posrednika i službenika, navode strani mediji.

Suđenje u Nizozemskoj značilo bi značajno širenje korupcijskog skandala te bi itekako naštetilo Shellovoj reputaciji aktera na svjetskom tržištu nafte. Uz to, kako piše New York Times, ovaj slučaj dodatno komplicira operacije kompanije u Nigeriji gdje je Shell godinama bio najveći proizvođač nafte i plina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:00