Krizne mjere

Ministarstvo poljoprivrede deblokira OPG-ove u stočarstvu kako bi mogli nastaviti uzgoj

Ne navodi se je li ova mjera povezana s najnovijim potezima Vlade u zaštiti opskrbe i cijena hrane zbog širenja koronavirusa DEBLOKIRANJE SVIH ZADUŽENIH OPG-OVACA Ministarstvo poljoprivrede uvodi mjeru za poljoprivrednike kako bi mogli nesmetano proizvoditi hranu
Ilustracija, poljoprivrednici i uzgajivači
 Tomislav Kristo / CROPIX

Ministarstvo poljoprivrede pozvalo je vlasnike blokiranih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u stočarstvu na otvaranje zaštićenih računa kako bi im se moglo isplaćivati potpore za nesmetanu proizvodnju hrane.

Vlasnici OPG-ova, prema uputama Ministarstva poljoprivrede, trebaju se javiti u poslovnicu Financijske agencije gdje ih čeka pripadajući obrazac Obavijesti o primanjima i naknadama izuzetima od ovrhe.

- Temeljem spomenute obavijesti i podataka navedenih u istoj, Financijska agencija nalaže banci, koju ovršenik naznači u Obavijesti, da se otvori poseban račun ovršenika ili zaštićeni račun. Po otvaranju zaštićenog računa, banka o istome obavještava FINA-u u koja potom o broju zaštićenog računa obavještava uplatitelja naznačenog u Obavijesti – navodi se u uputama resornoga ministarstva.

Od ovrhe vjerovnika blokiranih OPG-ova zakonom su izuzeti iznosi dostatni za uzgoj i liječenje životinja. Radi se o 1050 kuna za govedo, 300 kuna za svinju, 225 kuna ovcu i kozu te 30 kuna za perad.

Prema podacima Financijske agencije, broj blokiranih OPG-ova posljednjih godina kreće se oko 900 s ukupnim dugom od oko 430 milijuna kuna. Broj blokiranih računa OPG-ova treba uzeti uvjetno jer samo 8230 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ima zaseban račun ili više njih.

S druge strane, oko 176 tisuća hrvatskih građana je u upisniku OPG-ova, što znači da velika većina OPG-ova nema zaseban račun. Stoga Fina uz podatke o blokiranim OPG-ovima redovito objavljuje i podatke o broju blokiranih građana koji su registrirali OPG-ove.

Krajem 2017. bilo je, prema podacima Fine, oko 16 tisuća blokiranih građana koji su registrirali OPG s ukupnim dugom od pet milijardi i 650 milijuna kuna.

Jedan od izazova za državne institucije koje nastoje pomoći blokiranim OPG-ovima jest njihova neravnomjerna regionalna raspodijeljenost. Naime, polovica OPG-ova s blokiranim računom nalazi se u četiri slavonske županije, od čega samo u Osječko-baranjskoj županiji njih oko 200 s ukupnim dugom od 44 milijuna kuna.

U pozivu vlasnicima blokiranih OPG-ova ne navodi se je li ova mjera Ministarstva poljoprivrede povezana s najnovijim potezima Vlade u zaštiti opskrbe i cijena hrane zbog širenja koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:31