Postigli dogovor

Metro našao kupca za posrnuli Real: Njemački lanac uskoro će uprihoditi 1,5 mlrd. eura

AUTOR:

OBJAVLJENO:

11.2.2020. u 13:06

AUTOR:

OBJAVLJENO:

11.2.2020. u 13:06

SAMARA, RUSSIA - NOVEMBER 30, 2014: Interior of the hypermarket METRO. Metro Group is a German global diversified retail and wholesale/cash and carry group based in Dusseldorf, Image: 212597967, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija, unutrašnjost Metroa

Njemačka veleprodajna tvrtka Metro objavila je u utorak da je postigla dogovor o prodaji posrnulog lanca hipermarketa Real skupini ulagača u nekretnine.

Njemačka kompanija počela je prodavati imovinu unatrag nekoliko godina kako bi se fokusirala na opskrbu hotela, restorana i neovisnih trgovaca u Europi.

U listopadu prošle godine dogovorili su prodaju udjela u kineskom poslovanju lokalnoj tvrtki Wumarta, dok su u prosincu počeli pregovore o prodaji Reala. Krajem siječnja upućeni su izvori za Reuters kazali da su otklonili očekivanja o mogućem zaključenju transakcije.

Danas su, pak, izvijestili da su postigli dogovor o prodaji sa skupinom ulagača, uključujući X+Bricks i SCP Group.

Obvezujući sporazum još nije postignut, pregovara se o određenim "otvorenim pitanjima", navodi se u priopćenju, bez dodatnih pojašnjenja.

Metro će se prema dogovoru povući iz kompanije vrijednosti milijardu eura. Očekuju neto priljev gotovine od oko 300 milijuna eura, dok bi od prodaje većinskog udjela u kineskom poslovanju i Reala trebali ostvariti prihod od ukupno 1,5 milijardi eura.

Jednokratni troškovi povezani s prodajom Reala trebali bi u financijskim godinama 2019/2020. i 2021/2022. iznositi ukupno 200 milijuna eura.